HET ’S-GRAVENHAAGSCHE TUCHTHUIS. 219 yederen dach van te marckt comende, ende sulcx ofte tot sodanigen prijs geschaft cunnende werden als de voorss. stockvisch ofte labberdaen, mette witte ofte geele wortelen ofte knollen, met beurten tot yeder weeck ende naer gelegentheijt van den tyt, met bijvouginge van goede Vriesche, Engelse ofte Groeninger boter naer den eijsch ende twee stucken roggen broot tot sodanigen gewichte als vooren. Ende wert aen Burgemren ofte Regenten van ’t voorss. huijs gelaeten de keure over alle de voorss. spijs ende gereserveert te liberteijt van schaftinghe naer exigentie van saecken ende haer welgevallen van tijt tot tijt te veranderen ende voornamentlijcke bij sieckte van eenighe gevangenen ofte geconfineerde tuchtelinghen in desselffs reguard.” wanneer een van bier tot Tot dranck sal een ijeder werden toegevoucht in de weeck des daechs twee pinten bier, het vat tot dertich stuvers, uijtgeseijt des Sonnendaechs als yeder gelijcke maet sal werden toegevoucht veertich stuvers het vat. Des Saterdaechs ’t sij kaernemelck met tarwen ofte roggenbroot naer den eijsch ende behooren, ofte in de somer cout schael met sieroop naer den eijsch alsvooren, yeder een halff pint, benevens noch yeder twee stucken roggenbroot geweeckt in de vleijsketel, waer inne het vleys tegens den Sonnendaech ’s middaechs sal werden gecoockt. Op ten avont van yederen dach een halve pint kaerne melck ofte bierenbroot met tarwen ofte roggenbroot naer den eijsch daerinne gecoockt, benevens noch een stuck roggenbroot met boter ofte camijnde caes, opte helft ’t gewicht als dat tot ontbijten is geordonneert.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarboeken geschiedkundige vereniging Die Haghe | 1903 | | pagina 242