416 „houtsnip” (brood, kaas en rogge) HAAGSCHE KOFFIEHUIZEN. Men voelt er zich als zonen van een zelfde huis. Er heerscht de deftige, rustige kalmte van een sociëteit. Slechts zelden is die verstoord geworden. Want de Heer Linke hield er de wind onder; niet ’s avonds met een dame voor het gordijn zittenhetgeen wel eens aanleiding gaf tot hevig protest van een eerzaam burger die er met zijn vrouw of dochter wilde plaats nemen; ’t hielp alles niet en ’t helpt nog niet: geen dames voor het gordijn. Men moet erkennen, dat de heer Linke met deze en dergelijke maatregelen zijn zaak de reputatie heeft ver schaft, die zij nu nog onverzwakt geniet. Historie is aan deze zaak niet veel; zij is steeds dezelfde gebleven. Om te beginnen bij de consumptie. Van den aanvang af is de warme keuken er vreemd geweest; daarentegen hadden de broodjes met cervelaat of ham in het middaguur een vermaardheid die niet werd overtroffen. ’s Avonds gold een voor een delicatesse. Menige huismoeder heeft zich uitgesloofd haar man dit zelfde eenvoudige gerecht voor te zetten. Maar ik heb nooit gehoord dat het eenigszins Linke’s product nabij kwam. In het lokaal is sinds jaren geen verandering gekomen nadat het in 1883 of 1884 deugdelijk werd gemoderniseerd. Wat in deze zaak een belangrijke factor is geweest voor welslagen en dat pleitte voor den scherpen blik van den ondernemer, was de kieskeurigheid in de keus van een bediende. Het vaste publiek wil gaarne een zelfden kellner zien, die de gewoonten kent, de wenschen voorkomt, voor wien een tik of handgebaar voldoende aanwijzing is In dit opzicht is Linke steeds zeer gelukkig geweest. Een zeer bekend kellner die jaren lang het drukke

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarboeken geschiedkundige vereniging Die Haghe | 1906 | | pagina 422