Ordenantie voor de Schutap, 1711
20 heeren.
geleidelijk steeg het daarna tot 12 en 15 gulden per persoon, buiten
wijn en tabak. Trouwens het geheel werd wel hoe langer hoe
meer weelderig en overdadig. Om ons daarvan te overtuigen be
hoeven wij maar eens de enkele menu’s door te zien die van maal
tijden bewaard gebleven zijn. De oudste is een van 1693, dan zijn
er enkele uit het begin en enkele uit het einde der 18de eeuw.
Van een „kleinen” maaltijd is er slechts een menu van 1711. Wij
zien daaruit, dat de 20 heeren, die daaraan deelnamen zeker
de bestuurderen, met de „ministers” en enkele genoodigden, aspi-
rant-leden of anderen, zeker niet van honger behoefden om te komen.
Om den lezer voor te bereiden op de culinaire genietingen van
den grooten, den „generalen” maaltijd, wil ik het hier afschrijven,
in de gebrekkige, maar niettemin smakelijke spelling van den
Doelen-kok
Eerste gereght (9 schootels)
Soeup santé
pastey van duifen
pastey van kalkoene en oesters
stuck runtflees
1 ham
2 bisque
1 veenesoen
2e gereght (20 aschette)
4 met Salm
4 met hop
4 met saefoeise kool
4 met raegoe
4 met spinnaesi
3e gereght (8 schootels)
1 haes met snipen
1 met 8 paetrise
2 met kalfsham
2 met poele de gren
2 met antreme (entremets!)
2
I
I
1
74 DE BROEDERSCHAP DER SCHUTTERS VAN ST. JORIS TE ’sGRAVENHAGE.