I Gewigt van 4 1 het brood24 bij uren later (in kilogr.) openbaarmaking der resultaten door middel van de dagbladpers. Maar gesteld dat men brood van enkele bakkerskoffij en thee van enkele kruideniersof melk van enkele melkverkoopers onderzochtenkele daarvan vervalscht had bevondenen dan het resultaat bekend gemaaktdan zoude de Vereeniging in moeijelijkheden gekomen zijn met sommige neringdoenden. Zonder een algemeen onderzoek zoude zij toch schijnen voor enkelen partij te hebben gekozenhoewel daarvoor geene aanleiding bestond. Ondanks die moeijelijkheden heeft een onderzoek op beperkte schaal plaats gehad van het brood van verschillende bakkersnaar het gewigt en naar het watergehalte. Wat aangaat het watergehaltedaarop is brood van slechts acht bakkers onderzocht; het watergehalte bleek te verschillen van 40 pet. tot 44 pet.gelijk uit het hier volgende staatje blijkt De commissie voor dit onderzoekwaarvan de uitslag in Januari] 1873 werd bekend gemaaktbestond uit de HH. Moet, Mouton en Vkijdas Zijnen laatstgenoemde heeft het pro- 1 0.455 0.45 0.03 11 2 0.028 0.83 0.81 18 3 0.86 0.85 0.03 40 22 0.45 0.44 0.03 40 4 11 0.42 0.415 0.029 42 5 11 0.43 0.43 0.03 40 6 11 0.47 0.46 0.029 11 42 7 0.475 0.465 0.03 40 11 8 Proccntisch water gehalte. 1) De heer Vmjdag Zijnen heeft later én als werkend én als contri- bueerend lid der Vereeniging bedankt. Prijs (in centen). Gewigt van het brood I bij ontvangst (in kilogr.) 1 Hectogram j 100° ge droogd levert droog (in ki log j 40 pet. 44 N°. van het onder zochte brood. I

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1875 | | pagina 221