J 22. Onderzoekingen van levensmiddelen enz. S Bijlage A. Geffey’s meel. water glucose saccharose zetmeel stikstofhoudende stof asch vet 5.1 10.15 50.85 17.73 5.62 1.84 3.88 02 I. 7.94 9.81 44.19 12.31 6.52 1.61 4.61 Farine lactée Nestlé. II. 7.16 8.01 41.55 12.10 6.17 1.64 4.84 c w< 14. 2.6 6.1 64. 9.65 3. Door mijne firma werden verschillende levensmiddelen onderzocht, waarvan ik het resultaat op verzoek der gezondheidsvereeniging hieronder mededeel. I. Eetwaren. Brood werd achtmaal onderzocht. Het onderzoek bepaalde zich tot bij- mengselen, zooals aluin en kopersulfaatdie bij het brood gevoegd wordenom het blank te maken of om met minder goed meel betrek kelijk goede resultaten te krijgen. Voorts werd op vervalsching met ander meel onderzocht. Van de 8 monsters werden er 7 zuiver bevonden. Een daarvan was met kunstgist bereid, dat onschadelijk is. Een der 8 monsters bevatte aluin. Meel. Roggemeeleenmaal onderzochtwas zuiver. Tarwemeel, 8 monsters werden onderzocht, waarvan 5 zuiver zijn bevonden. 2 der afgekeurde monsters waren zuiver, doch bedorven door vocht. 1 monster was vervalscht met minerale stoffen. Zelfrijzend meel voor het bakken van koekjes in de huishouding was zuiver, doch met kunstgist vermengd. Kindermeel als voedsel voor zuigelingen. De 4 monsters waren allen zuiver. De analyse van 3 monsters laat ik hier volgen: Liebig’s kindermeel.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1879 | | pagina 208