22.
lil
1.4 1.7 1.33 223 1.58 1.4, 1.561
29
Boter.
92.5
vaste
Natuurboter.
De hoeveelheid vaste vetzuren verschilt duidelijk bij de margarine-
boter en de natuurboter. Deze bepaling geeft nagenoeg volkomen zeker
heid voor de onderscheiding daarvan. De methodedie berust op de
meting der hoeveelheid kalihydraat, noodig voor verzeeping, is later
door mij gevolgd, en bleek eene uitmuntende controle te zijn voor
deze onderscheiding.
Opmerking verdientdat van de hier vermelde boters een groot
aantal monsters als werkelijke natuurboter opzettelijk zijn onderzocht
voor de controle der methodeen dus geen beeld opleveren van de
hoedanigheid der in den Haag verkochte boter.
Voorts verdient het de aandacht, dat verschillende monsters weinig,
zelfs tot slechts 80 werkelijke boter bevattenterwijl de rest water
en kaasstof was. Het publiek koopt dus dikwijls boter, waarin
weinig boter voorhanden is, en die toch niet vervalscht is.
85.3 184.0
3.74 4.6
0.2
1.06
11.54
3.2
3.03
asch
J81.4 91.5 80.0 83.0 182.0 86.381.5!85.7
84.5|86.0 87.3 87.8 187.6 88.0188.9
88.0 182.5 85.8 88.3
1.85 1.9 2.8 6.2 I 2.34
II
88.75 88.8 88.089.0 88.2^89.25
vet
in 100 dia. “Ut e"
caseïn
t.4 1.7 1.33
in 400 dln.
vet
vetzuren
in
100
deelen
22 monsters, waarvan 16 zuivere melkboter.
5 margarineboter.
1 verdacht.
De analyse laat ik hier volgen:
95.81 87.63181.4
22 2.851 24;
93.5 93.35 93.0 86.3 84.1
Margarineboter.
Uit deze analysen blijkt, dat de drie laatsten eene geheel andere
samenstelling hebben dan het eerste. Het hooge zetmeelgehalte
is, naar het mij voorkomt, in verband met het lager suiker
gehalte niet in het voordeel van dit meel. Het cijfer der stikstof-
houdende stof is daarentegen hooger, doch het is de vraag, of
dit voordeel opweegt tegen de gemakkelijker verteerbaarheid der
andere soortenblijkbaar uit het hooger suikergehalte en lager
zetmeelgehalte.
Rijstemeel. 2 monsters onderzochtbeide zuiverdoch het eene
met een hoog aschgehalte, vermoedelijk te wijten aan de omstan
digheid, dat het een grooter deel van de bolster bevatte.
water11.7
I in zuur onoplosbaar
I oplosbaar