22. lil 1.4 1.7 1.33 223 1.58 1.4, 1.561 29 Boter. 92.5 vaste Natuurboter. De hoeveelheid vaste vetzuren verschilt duidelijk bij de margarine- boter en de natuurboter. Deze bepaling geeft nagenoeg volkomen zeker heid voor de onderscheiding daarvan. De methodedie berust op de meting der hoeveelheid kalihydraat, noodig voor verzeeping, is later door mij gevolgd, en bleek eene uitmuntende controle te zijn voor deze onderscheiding. Opmerking verdientdat van de hier vermelde boters een groot aantal monsters als werkelijke natuurboter opzettelijk zijn onderzocht voor de controle der methodeen dus geen beeld opleveren van de hoedanigheid der in den Haag verkochte boter. Voorts verdient het de aandacht, dat verschillende monsters weinig, zelfs tot slechts 80 werkelijke boter bevattenterwijl de rest water en kaasstof was. Het publiek koopt dus dikwijls boter, waarin weinig boter voorhanden is, en die toch niet vervalscht is. 85.3 184.0 3.74 4.6 0.2 1.06 11.54 3.2 3.03 asch J81.4 91.5 80.0 83.0 182.0 86.381.5!85.7 84.5|86.0 87.3 87.8 187.6 88.0188.9 88.0 182.5 85.8 88.3 1.85 1.9 2.8 6.2 I 2.34 II 88.75 88.8 88.089.0 88.2^89.25 vet in 100 dia. “Ut e" caseïn t.4 1.7 1.33 in 400 dln. vet vetzuren in 100 deelen 22 monsters, waarvan 16 zuivere melkboter. 5 margarineboter. 1 verdacht. De analyse laat ik hier volgen: 95.81 87.63181.4 22 2.851 24; 93.5 93.35 93.0 86.3 84.1 Margarineboter. Uit deze analysen blijkt, dat de drie laatsten eene geheel andere samenstelling hebben dan het eerste. Het hooge zetmeelgehalte is, naar het mij voorkomt, in verband met het lager suiker gehalte niet in het voordeel van dit meel. Het cijfer der stikstof- houdende stof is daarentegen hooger, doch het is de vraag, of dit voordeel opweegt tegen de gemakkelijker verteerbaarheid der andere soortenblijkbaar uit het hooger suikergehalte en lager zetmeelgehalte. Rijstemeel. 2 monsters onderzochtbeide zuiverdoch het eene met een hoog aschgehalte, vermoedelijk te wijten aan de omstan digheid, dat het een grooter deel van de bolster bevatte. water11.7 I in zuur onoplosbaar I oplosbaar

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1879 | | pagina 209