1 s 22. 9.7 1.61 2.82 1°. 2”. 3». 4». 9.5 1.72 1.01 2.73 0.80 5.55 0.8 6.49 10.8 2.52 1.48 0.78 6.02 2.2 0.32 5.97 12.5 3.8 2.2 0.7 5.8 Vet Casein Asch. Suiker. Roomafscheiding I 13.13 10.09 3.51 3.27 0.71 I 5.64 Bier. 6 monstersallen zuiver. W ij n. 46 monsterswaarvan 36 zuiver. 10 verdacht. Uit deze resultaten blijkt dat de hoeveelheid vaste stof, die 12 moet bedragen, meestal onder dit cijfer bleef; dat de hoeveelheid vet, die 3 7» gemiddeld moet bedragen, zeer dikwijls veel daarvan verschildewelke beide feiten aan- toonendat de melk zeer dikwijls afgeroomd was; dat de hoeveelheid asch nimmer het normale cijfer 0.60.8 te boven ging, zoodat bijvoeging van zouten tot tegengaan van zuur worden, nimmer geschiedde; dat de roomafscheiding geen betrouwbare methode van onder zoek is. Dit laatste is trouwens bekendvermelding verdient het feit dat de melk van versche koeien (die zeer onlangs hebben gekalfd), welke spoedig aan bederf onderhevig is, een schijnbaar zeer groot roomgehalte vertoont. Eene analjse van ezelinnemelk laat ik hier volgen vaste stof10.87 vet2.34 casein asch water 8.93 11.15 11.93 1.621 2.7 3.18 2.9 - 2.33 0.67 0.66 4.55 5.76 Spec, gewicht id. na afrooming. j Vaste stof.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1879 | | pagina 212