1
s
22.
9.7
1.61
2.82
1°.
2”.
3».
4».
9.5
1.72
1.01
2.73
0.80
5.55
0.8
6.49
10.8
2.52
1.48
0.78
6.02
2.2
0.32
5.97
12.5
3.8
2.2
0.7
5.8
Vet
Casein
Asch.
Suiker.
Roomafscheiding I
13.13 10.09
3.51
3.27
0.71
I 5.64
Bier. 6 monstersallen zuiver.
W ij n. 46 monsterswaarvan 36 zuiver.
10 verdacht.
Uit deze resultaten blijkt
dat de hoeveelheid vaste stof, die 12 moet bedragen,
meestal onder dit cijfer bleef;
dat de hoeveelheid vet, die 3 7» gemiddeld moet bedragen,
zeer dikwijls veel daarvan verschildewelke beide feiten aan-
toonendat de melk zeer dikwijls afgeroomd was;
dat de hoeveelheid asch nimmer het normale cijfer 0.60.8 te
boven ging, zoodat bijvoeging van zouten tot tegengaan van
zuur worden, nimmer geschiedde;
dat de roomafscheiding geen betrouwbare methode van onder
zoek is.
Dit laatste is trouwens bekendvermelding verdient het feit
dat de melk van versche koeien (die zeer onlangs hebben gekalfd),
welke spoedig aan bederf onderhevig is, een schijnbaar zeer groot
roomgehalte vertoont.
Eene analjse van ezelinnemelk laat ik hier volgen
vaste stof10.87
vet2.34
casein
asch
water
8.93 11.15 11.93
1.621 2.7 3.18
2.9 - 2.33
0.67 0.66
4.55 5.76
Spec, gewicht
id. na afrooming. j
Vaste stof.