39
p
70
VERSLAG DER GEZONDHEIDSCOMMISSIE.
Bijlage C.
Aan de Gezondscommissie te ’s-Gravenhage.
Door vereeniging van Peekoffiefabrikanten, werd de aan
dacht der Gezondheidscommissie gevestigd op de vele ver-
valschingen, die peekoffie en cichorei ondergaan, op de minder
waardige producten, die aldus in den handel komen, in
plaats van een koffiesurrogaat dat, van goede grondstof bereid,
ook een goede volksdrank kan zijn. Ik sprak naar aanleiding
van die circulaire de meening uit, dat dit minderwaardige
koffiesurrogaat, niet onder den naam van peekoffie, cichorei
of gezondheidskoffie etc. verkocht wordt, maar vooral het
artikel „koffiestroop” van zoo inferieure qualiteit in den
handel wordt aangetroffen.
Het onderzoek van eenige monsters peekoffie, toenmaals
aangekocht naar aanleiding van bovengenoemde opmerkingen,
was ook alleszins bevredigend en gaf geen reden het onder
zoek verder voort te zetten.
Geheel anders is het met koffiestroop het geval geweest.
Goede koffiestroop behoort te zijn gebrande suiker of gebrande
stroop. Door verhitting wordt de suiker bruin gekleurd en
in caramel veranderd, en dit ontledingsproduct is door zijn
bruine kleur en bittere smaak geschikt om als koffiesurrogaat
te worden gebruikt. Koffiestroop uit suiker, goede glucose
of goede stroop bereid, laat derhalve na verbranding zeer
weinig asch achter.
Daar in den regel stroopafval wordt gebruikt, benevens
zwavelzuur om de carameliseering te bespoedigen, alsmede
krijt enz., geeft het aschgehalte van koffiestroop vrijwel
aan de meerdere of mindere deugdelijkheid van het monster,
dat onderzocht is. Voor deugdelijke koffiestroop kan men m.i.
hoogstens een aschgehalte van 6 procent aannemener zijn
my soorten bekend, die minder dan 1 procent asch na ver
branding achterlieten.
In de achterstaande tabel vindt men de cijfers, verkregen