39
73
VERSLAG DER GEZONDHEIDSCOMMISSIE.
Bijlage D.
Aan de Gezondheidscommissie te 's Gravenhage.
Toen het vorige jaar de berichten tot ons kwamen omtrent
de schandelijke feiten, die in Amerikaansche exportslachte-
rijen plaats vonden, werd niet alleen de vrees geuit, dat
dergelyke „fijne” vleeschwaren ook hier zouden zyn in
gevoerd, maar bovendien vroegen velen zich af of de toe
bereiding van de hier te lande bereide worstsoorten en
andere vleeschwaren, wel steeds het volle daglicht kon zien.
Het bleek ook later uit verschillende andere berichten
o.a. uit Noord-Holland, uit Tiel etc., dat een streng toezicht
op den verkoop dezer eetwaren, eene rykskeuring van vleesch
en daarmede bereide eetwaren zeer noodig is, opdat voor
komen worde dat het vleesch van gestorven dieren en ander
voor consumptie afgekeurd vleesch, in anderen vorm in con
sumptie wordt gebracht.
Maar behalve deze zeer afkeurenswaardige practyken,
die slechts door een doelmatige vleesch- en veekeuring
kunnen worden voorkomen, worde er ook gelet op toe
voeging van stoffen, die in vleesch en vleeschspyzen niet
thuis behooren en dienen om een minderwaardig product
te bereiden of het voorkomen daarvan beter te doen zijn
dan de werkelijkheid.
Om dienaangaande een onderzoek in te stellen werden
door mij verschillende monsters worst, hier ter stede ver
kocht, in den loop van dit jaar onderzocht en daarbij in
het bijzonder gelet op de volgende stoffen:
1°. meel, dat door sommigen wordt toegevoegd om de
bindkracht die versch geslacht vleesch uit zich zelve moet
hebben, aan de worstsoorten mede te deelen. Ook is zulk
eene meeltoevoeging eene waardevermindering omdat aldus
meel als vleeseh wordt verkocht en eene meerdere water
toe voeging ook mogelijk is.