19 1 Chemisch onderzoek. bereide lil. Onderzoekingen van op het laboratorium gepasteuriseerde melk. 1.0306 2.95 °/o 8.28 °/o De melk van 9 der 10 flesschen (d. i. 90 °/o) in ongeopende verpakking bij 37 C. weggezet, vertoonde na 7 dagen geen verandering. De inhoud van één flesch was na 2 dagen be dorven. By bacteriologisch onderzoek van den inhoud der 9 fles- schen Meek deze geen of een uiterst gering aantal bacteriën te bevatten. Soortelijk gewicht 15 C. Vet. Vetvrye droogrest Eenige monsters melk werden op het laboratorium gepas teuriseerd en bacteriologisch onderzocht. I Serie. De controle-melk, des nam. te 4 uur gemolken, werd zonder bijzondere voorzorgen naar het laboratorium vervoerd, aldaar gefiltreerd en gepasteuriseerd te ongeveer 7 uur namiddags. De pasteurisatie geschiedde-door halfurige verhitting op 71—72 C. De tijd noodig om dé melk op deze temperatuur te brengen, was ongeveer 25 minuten. De ge pasteuriseerde melk werd afgekoeld en in den kelder bewaard bij 12° C. Het onderzoek werd den volgenden ochtend verricht. Van elk melkmonster werden 4 platen gegoten. De proeven werden uitgevoerd in de maanden Juni, Juli en Augustus. Het aantal bacteriën werd na 7 dagen geteld. Het grootste .aantal bacteriën bedroeg by de le proef 650, bij de 2e proef 500, bij de 3e proef 1700, bij de 4e proef 550, bij de 5e proef 2100 per ccm. Dezelfde proeven, doch de melk uit den kelder alvorens te worden onderzocht 2 a 3 uur bij kamertemperatuur be waard, gaven de volgende cijfers: le proef 3000, 2e proef 600, 3e proef 800, 4e proef 700 kolonies per ccm. II Serie. De controle-melk ’s morgens te ongeveer 4 uur gemolken, werd naar het laboratorium vervoerd, aldaar ge filtreerd, afgekoeld en in den kelder 120 C.) bewaard tot ’s namiddags 3 uur. Daarna gepasteuriseerd als boven beschreven, afgekoeld en op een koelen plaats 12 C.) bewaard. Den volgenden morgen 9 uur werd het onder zoek verricht. Grootste aantal bacteriën per ccm.: le proef 11000, 2e proef 100, Be proef 5800, 4e proef 2050, 5e proef 4030. Minimum. Maximum. 1.0321 3.30 °/0 8.65 °/o VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1149