19
1
Chemisch onderzoek.
bereide
lil. Onderzoekingen van op het laboratorium
gepasteuriseerde melk.
1.0306
2.95 °/o
8.28 °/o
De melk van 9 der 10 flesschen (d. i. 90 °/o) in ongeopende
verpakking bij 37 C. weggezet, vertoonde na 7 dagen geen
verandering. De inhoud van één flesch was na 2 dagen be
dorven.
By bacteriologisch onderzoek van den inhoud der 9 fles-
schen Meek deze geen of een uiterst gering aantal bacteriën
te bevatten.
Soortelijk gewicht 15 C.
Vet.
Vetvrye droogrest
Eenige monsters melk werden op het laboratorium gepas
teuriseerd en bacteriologisch onderzocht.
I Serie. De controle-melk, des nam. te 4 uur gemolken,
werd zonder bijzondere voorzorgen naar het laboratorium
vervoerd, aldaar gefiltreerd en gepasteuriseerd te ongeveer
7 uur namiddags. De pasteurisatie geschiedde-door halfurige
verhitting op 71—72 C. De tijd noodig om dé melk op deze
temperatuur te brengen, was ongeveer 25 minuten. De ge
pasteuriseerde melk werd afgekoeld en in den kelder bewaard
bij 12° C. Het onderzoek werd den volgenden ochtend
verricht. Van elk melkmonster werden 4 platen gegoten.
De proeven werden uitgevoerd in de maanden Juni, Juli en
Augustus. Het aantal bacteriën werd na 7 dagen geteld.
Het grootste .aantal bacteriën bedroeg by de le proef 650,
bij de 2e proef 500, bij de 3e proef 1700, bij de 4e proef 550,
bij de 5e proef 2100 per ccm.
Dezelfde proeven, doch de melk uit den kelder alvorens
te worden onderzocht 2 a 3 uur bij kamertemperatuur be
waard, gaven de volgende cijfers: le proef 3000, 2e proef
600, 3e proef 800, 4e proef 700 kolonies per ccm.
II Serie. De controle-melk ’s morgens te ongeveer 4 uur
gemolken, werd naar het laboratorium vervoerd, aldaar ge
filtreerd, afgekoeld en in den kelder 120 C.) bewaard
tot ’s namiddags 3 uur. Daarna gepasteuriseerd als boven
beschreven, afgekoeld en op een koelen plaats 12 C.)
bewaard. Den volgenden morgen 9 uur werd het onder
zoek verricht.
Grootste aantal bacteriën per ccm.: le proef 11000, 2e
proef 100, Be proef 5800, 4e proef 2050, 5e proef 4030.
Minimum.
Maximum.
1.0321
3.30 °/0
8.65 °/o
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48