I
48
fli
1
il
7.0 1.0307
1.2
3.30 8.72
V. Afgeroomde melk.
Melk van
puberculineerd vee
-Candbouw”.
Melk Rustoord
.Sierkan”.
3.20
4.10
10
1.0 I
afwezig
207540
117560
182510
0.8
1.1
165400
250100
140250
217450
3175300
170120
117510
0.5
0.6
afwezig
3.50
3.40
3.25
6.8 1.0319
6.6 1.0326
j 6 8 i 1.0324
f 6.6 1.0323
afwezig
8.40
8 36 4° 32'
8.56 5° 6' 1.0
Algemeen wordt aangenomen, dat het aantal bacteriën
van dergelijke melk niet hooger dient te zijn dan 100.000
per ccm. Aan deze eisch voldoen beiden. Het aantal onder
zoekingen is te gering om te zeggen, dat in ’t algemeen het
aantal bacteriën der melk van Oud-Bussem regelmatig groo-
ter is dan dat der melk van Berkendael.
Naast het toezicht op volle melk werd dit jaar ook de
controle op afgeroomde melk uitgevoerd. Bij gebleken ver-
valsching werd de melkverkooper gewaarschuwd of zoo her
haalde malen bij een zelfden persoon schromelijke verval-
sching werd geconstateerd, de melk buiten consumptie
gebracht.
In het geheel werden 284 monsters onderzocht. Verval-
schingen van afgeroomde melk komen thans zoo goed als
tl
<5?
De enzymreacties wezen op rauwe melk.
Uit het bacteriologisch onderzoek mag worden afgeleid, dat
bij de wijze van verzamelen dezer melksoorten niet zulke
hygiënische voorzorgen worden in acht genomen als bij de
beide eerstgenoemde soorten. Het aantal bacteriën per cM3.
was bij allen hooger dan 100.000 en zelfs in één monster
grooter dan het door den Codex Alimentarius aangegeven
maximum aantal microörganismen voor gewone handels-
melk (nl. 1.000.000).
i 7.6 1.0300
7.0 1.0331
7.0 1.0304
6'
5'
3.10 8.62 5° 2' 0.8
8.18 4° 32' I 0.7
9.00 5° 24'
3.45 8.34 4° 34'
3.20 8.52 5°
3.45 8.63 5°
6.4 1 0309
6.6 10322
Gezondheidsmelk
i .Neeilandia”.
21
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
8. G.
Vuil.
15» C.
n
n
n
spoor
n
n
r
Aantal
bacteriën
p. ccm.
na 7 dagen