I h
n W ii
IX?
48
i
M f
24
1
0.38
0.34
VIL Kindermelk.
(Melk voor zuigelingen).
No. 1 rauw
No. 1 gesteriliseerd
No. 2 rauw
No. 2 gesteriliseerd
No. 3 rauw.
No. 3 gesteriliseerd
I Itil
f
3.29 2.34
3.28 -
2 65 2.68
2.65 2.65
- j 0.46 4.19, 0.6's
2 86 0.48 4.15' 0.68
Onder kindermelk of melk voor zuigelingen heeft men ge
woonlijk te verstaan een product uit koemelk verkregen, dat
in samenstelling op moedermelk gelijkt.
Veelal wordt kindermelk gesteriliseerd in den handel ge
bracht. Het was daarom gewenscht na te gaan in hoeverre
de bestanddeelen van melk door sterilisatie gewijzigd worden.
Enkele melkmonsters werden daartoe geanalyseerd in rauwen
toestand en na sterilisatie (te weten na een verhitting van
ongeveer eén uur op 102 a 103 C.)
Zooals te verwachten was, bleek dat terwijl de overige
bestanddeelen in hoeveelheid en hoedanigheid nagenoeg gelijk
blijven, de stikstofhoudende lichamen en wel voornamelijk
de albumine, veranderingen ondergaan.
De codex alimentarius eischt voor de vetvrije droogrest van
karnemelk mmstens 7.6Q/O.
De karnemelk van Oud-Bussem bleek volgens de enzym-
reacties bereid uit onverwarmde melk of room, terwijl de
karnemelk van Nutricia uit gepasteuriseerde melk of room
is verkregen.
Ten slotte wil ik er op wijzen dat de term „gepasteuri
seerde karnemelk” zooals die in den handel voorkomt onjuist is.
Men bedoelt daarmede karnemelk uit gepasteuriseerde
melk bereid. Op mijn verzoek is het opschrift der etiketten
in dien zin gewijzigd.
z
3.25 2.43 0.45
3.34 - I -
3.20 -
3.20 -
Na praecipitatie der caseïne en albumine werd in het Altraat
de stikstof bepaald volgens Kjeldahl en de aldus gevonden
waarde vermenigvuldigd met 6.37 als weiproteïne in de tabel
- J 0.47| -
2.37 0.54: -
- 10.47 4.48 -
2.61 0.51 4.39
2.85; -
12.80 -
- 2.99 2.16
- 3 01 -
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
i Vet.