I h n W ii IX? 48 i M f 24 1 0.38 0.34 VIL Kindermelk. (Melk voor zuigelingen). No. 1 rauw No. 1 gesteriliseerd No. 2 rauw No. 2 gesteriliseerd No. 3 rauw. No. 3 gesteriliseerd I Itil f 3.29 2.34 3.28 - 2 65 2.68 2.65 2.65 - j 0.46 4.19, 0.6's 2 86 0.48 4.15' 0.68 Onder kindermelk of melk voor zuigelingen heeft men ge woonlijk te verstaan een product uit koemelk verkregen, dat in samenstelling op moedermelk gelijkt. Veelal wordt kindermelk gesteriliseerd in den handel ge bracht. Het was daarom gewenscht na te gaan in hoeverre de bestanddeelen van melk door sterilisatie gewijzigd worden. Enkele melkmonsters werden daartoe geanalyseerd in rauwen toestand en na sterilisatie (te weten na een verhitting van ongeveer eén uur op 102 a 103 C.) Zooals te verwachten was, bleek dat terwijl de overige bestanddeelen in hoeveelheid en hoedanigheid nagenoeg gelijk blijven, de stikstofhoudende lichamen en wel voornamelijk de albumine, veranderingen ondergaan. De codex alimentarius eischt voor de vetvrije droogrest van karnemelk mmstens 7.6Q/O. De karnemelk van Oud-Bussem bleek volgens de enzym- reacties bereid uit onverwarmde melk of room, terwijl de karnemelk van Nutricia uit gepasteuriseerde melk of room is verkregen. Ten slotte wil ik er op wijzen dat de term „gepasteuri seerde karnemelk” zooals die in den handel voorkomt onjuist is. Men bedoelt daarmede karnemelk uit gepasteuriseerde melk bereid. Op mijn verzoek is het opschrift der etiketten in dien zin gewijzigd. z 3.25 2.43 0.45 3.34 - I - 3.20 - 3.20 - Na praecipitatie der caseïne en albumine werd in het Altraat de stikstof bepaald volgens Kjeldahl en de aldus gevonden waarde vermenigvuldigd met 6.37 als weiproteïne in de tabel - J 0.47| - 2.37 0.54: - - 10.47 4.48 - 2.61 0.51 4.39 2.85; - 12.80 - - 2.99 2.16 - 3 01 - VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. i Vet.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1154