k is
=71“
1 n r
25
I
iutricia
0.9
0.65 0.75
1.05
0.75
1.0
1.7
1.5
0.25
2.9
3.0
1.0281
1.05
1.0286
1.75
0.52
istermate 2e etiket blauw
Prospectus
3e etiket groen
Prospectus
opgegeven. De cijfers in de kolom caseïne albumine bij
de gesteriliseerde monsters opgeteekend, zijn verkregen door
in deze melk een caseïnebepaling uit te voeren volgens
Hoppe Seyler.
Uit de tabel blijkt, dat door het onoplosbaar worden der
albumine in gesteriliseerde melk, caseïne en albumine slechts
gezamenlijk zijn te bepalen, zoodat het in deze melksoorten
niet mogelijk is na te gaan in welke verhouding caseïne
en albumine oorspionkelijk aanwezig zijn geweest.
Moedermelk heeft een hooger gehalte aan albumine bij
een lager caseïnegehalte dan koemelk. Deze gunstige ver
houding, welke men in kindermelk tracht na te bootsen
gaat mijns inziens door verwarmen verloren. Albumine, dit
is eene oplosbare eiwitstof, welke bij koken praeci pi teert, is
als zoodanig in gesteriliseerde melk niet meer aanwezig.
Gesteriliseerde kindermelk bevat dus geen albumine in
den waren zin van het woord, doch gecoaguleerde albumine.
In den handel werd aangetroffen de kindermelk der fabrie
ken: Nutricia, Emstermale en Berkendael.
De verschillende surrogaten voor moedermelk, hier in den
handel gebracht, werden aan een chemisch en bacteriologisch
onderzoek onderworpen, om na te gaan in hoeverre de eigen
schappen beantwoorden aan de op gebruiksaanwijzing mede
gedeelde analysen data.
De uitkomsten zijn in een tabel overzichtelijk saamgevat.
Ie etiket groen
Prospectus
2e etiket rood
Prospectus.
3e etiket bruin
Prospectus
4e etiket
Prospectus.
3 80
4.20
2.1
2 55!
1.6
1.65
0.31 5.0
- 5.4
0.47
0.4
0.72
0.70
0.50 4.5
- 14.8
0.58 5.7
- 5.8
0.40,5.1
5.8
0.40 5.2
- 5.6
1.0289 3.25 2.1
3.20 -
1.0315 3.051 3.25
- 3.20, -
1.0268 3.15* 1.3
3.00 -
1.0299 3.20 1.6
- 13.101 -
+c I A j d
0.42 5.7 0.46
- 5.3 0.4
SOORT.
0-5
0.50
3.50
3.30
0.55
0.5
8. G.
15° C.
FABRIEK.
Vet 5
I pCt. x
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48