1 waarbij als S. G. van (100 v d) of d (vetvrije droogrest 2.575 0.193 v 1.193 v D (droogrest) 2.57 1.2 v 7.6 6.8 of D (droogrest) 2.575 In worden. 7.4 7.4 7.4 7.4 6.2 6.2 6.8 9^6 12.8 7.2 7.2 7.4 6.8 5. Zuurgraad van melk met formaline. De zuurgraad van melk, waaraan per Liter 1 ccm. handels- formaline is toegevoegd, verandert ten minste gedurende 3 dagen niet noemenswaard. Een enkele maa] werd zelfs na 6 dagen geen verhooging van den zuurgraad waargenomen. In sommige gevallen werd een zeer geringe afname der zuurgraad geconstateerd. Voorbeeld: Toename van den zuurgraad van melk zonder formaline 6.6 6.8 7.2 9.8 12.4 met zonder met 100 S 100 In deze formule is S soortelijk gewicht der melk bij 15° O. en v— vetgehalte in procenten. Deze formule geeft evenals de formule in de Codex alimen- tarius goede uitkomsten. 4. Berekening van de droogrest. Uit een groot aantal analysen werd als gemiddelde voor n (dit is het S. G. der vetvrije droogrest) gevonden 1.6346. Voor melk uit deze streken is dus dit soortelijk gewicht iets hooger dan Fleischman aangeeft (1.60). Houdt men hiermede rekening, dan wordt de formule van Fleischman 1 1 100 S - 1 n v n d S d het melkvet 0.93 is aangenomen. ~8~ (100 v d) 0 93 100 S - 100’ -s l S de practijk kan deze formule aldus vereenvoudigd Het grootste verschil in soortelijk gewicht van melkserum, bereid uit onverhitte en verhitte melk, bedraagt: 1.0293 1.0276 0.0017 en een brekingsindex: 1.3441 1.3433 0.0008. De proeven worden voortgezet. 29 'j 100S s n n n n 7) n S /100 S -100\ VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1159