48 30 325 3.25 2.95 0.39 3.19 3 20 2.80 De cijfers geven het eiwit (N X 6.37) in procenten aan. 2.53 3.01 3.21 3.31 0.36 0.37 n. 3.01 3,29 2.74 2.99 IX. Kaas. In eenige winkels, maar voornamelijk op de markt, werd 6. Nagegaan werd in hoeverre de methode Trillat-Saulon, een bepaling van het totaal eiwit in melk door verwarming met formaldehyde, praecipitatie met azijnzuur en extractie met aeeton in plaats van de Kjeldahl methode, waarmee hij gelijke uitkomsten zou geven, zou kunnen treden. De uit komsten waren gelijk, terwijl echter Trillat en Sauton op geven, dat het filtraat geheel N. vrij is, werd steeds 0.20.4 als eiwit berekende stikstof in deze vloeistof gevondenander zijds gaf het gewogen eiwit bij destructie volgens Kjeldahl een 0.2 a 0.4 lagere eiwitwaarde dan bij directe eiwit- bepaling in de melk gevonden werd. Werd het praecipitaat niet met aeeton uitgetrokken, maar met het vet gewogen en dus van het elders gevonden vet afgetrokken, dan kreeg men een waarde overeenkomende met die door destructie van het praecipitaat gevonden. De 0 2— 0.4 °/o als eiwitberekende stikstof van het filtraat, schijnt op een wijze, die niet verder is nagegaan, door de extractie met aeeton weer binnengesmokkeld te worden. nog al eens kaas aangetroffen, welke in zeer slechten toestand verkeerde. Waarschuwingen bleken slechts in enkele gevallen tot verbetering aanleiding te geven, zoodat tot verbaliseeren moest worden overgegaan. Dit laatste middel bleek meer afdoende; de toestand der ten verkoop aangeboden kaas is belangrijk verbeterd. verslag keuringsdienst van eet- en DRINKWAREN. 0.33 Filtraat van I v. Kjeldahl. IV. Totaal eiwit v. Kjeldahl. III. Totaal eiwit v. Kjeldahl. I. Ei wit Trillat en Sauton I vet met aeeton. I. Totaal eiwit Trillat en Sauton, door aftrek van het elders gevonden vet. II. Praecipitaat I v. Kjeldahl. ni. Filtraat van N°. I v. Kjeldahl.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1160