31 X. Oliën en vetten. i 15.4 8.6 6.5 4.2 1.7 0.5 16-20 20-25 25-30 30-35 35-40 boven 40 36.8 °/o der door den handel aangeboden margarine bevat Een zeer uitgebreid onderzoek heeft dit jaar plaats gehad naar het watergehalte in margarine. Het is toch algemeen bekend, dat in de laatste jaren eenige fabrikanten zich er op toeleggen het watergehalte van margarine opzettelijk te verhoogen of, wat hetzelfde beteekend het vetgehalte te ver minderen. Immers waar margarine evenals boter naast een zeker percentage water en geringe hoeveelheden van eenige andere stoffen (3 a 4 t.w. zout, eiwit en melksuiker, bijna uitsluitend uit vet 80 bestaat, daar zal verhooging van het watergehalte een vermindering van het gehalte aan vet ten gevolge hebben. De voedingswaarde van dit tegenwoordig zoo belangrijk spijsvet wordt, zoo de hoeveelheid water aanzienlijk stijgt, zeer verminderd. Nu zou men met een hoog watergehalte, resp. een laag vetgehalte, vrede kunnen hebben, indien het publiek zulks zelf kon constateeren of indien de prijs van het product evenredig was met het vetgehalte. Dit laatste is evenmin het geval als het eerste, wat a priori te verwachten is, omdat de fabrikant zich altijd kan dekken met de bewering, dat de door hem gebezigde vetten en oliën van een betere kwaliteit zijn dan die door andere gebruikt. De hoeveelheden water in margarine aangetroflfen, weken vaak sterk af van die, welke in behoorlijk bereide producten werden aangetroffen. Terwijl toch zoowel wetenschappelijk als op grond van de practijk het watergehalte van margarine niet hooger behoeft te zijn dan 16 °/0, werden in producten van een drietal fabrikanten belangrijk grootere hoeveelheden gevonden. Van de 628 onderzochte monsters hadden 63.2 een watergehalte van 16 °/o en daar beneden. dus eèn te hoog watergehalte, resp. te laag gehalte aan vet, terwijl in 21.4 der gevallen het watergehalte zelfs grooter is dan 20 Er komt, blijkens den tabel, margarine in den handel voor, welke voor 2/5 uit water bestaat. Het vetgehalte daalt in dergelijke gevallen van ruim '80 tot ongeveer 55 zoodat verslag keuringsdienst van eet- en drinkwaren. 48 n n n n Y> n I n r> r> r> n r> T) n n n r> n r n n n n n

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1161