31
X. Oliën en vetten.
i
15.4
8.6
6.5
4.2
1.7
0.5
16-20
20-25
25-30
30-35
35-40
boven 40
36.8 °/o der door den handel aangeboden margarine bevat
Een zeer uitgebreid onderzoek heeft dit jaar plaats gehad
naar het watergehalte in margarine. Het is toch algemeen
bekend, dat in de laatste jaren eenige fabrikanten zich er
op toeleggen het watergehalte van margarine opzettelijk te
verhoogen of, wat hetzelfde beteekend het vetgehalte te ver
minderen. Immers waar margarine evenals boter naast een
zeker percentage water en geringe hoeveelheden van eenige
andere stoffen (3 a 4 t.w. zout, eiwit en melksuiker, bijna
uitsluitend uit vet 80 bestaat, daar zal verhooging
van het watergehalte een vermindering van het gehalte aan
vet ten gevolge hebben.
De voedingswaarde van dit tegenwoordig zoo belangrijk
spijsvet wordt, zoo de hoeveelheid water aanzienlijk stijgt,
zeer verminderd. Nu zou men met een hoog watergehalte,
resp. een laag vetgehalte, vrede kunnen hebben, indien het
publiek zulks zelf kon constateeren of indien de prijs van
het product evenredig was met het vetgehalte.
Dit laatste is evenmin het geval als het eerste, wat a priori
te verwachten is, omdat de fabrikant zich altijd kan dekken
met de bewering, dat de door hem gebezigde vetten en oliën
van een betere kwaliteit zijn dan die door andere gebruikt.
De hoeveelheden water in margarine aangetroflfen, weken
vaak sterk af van die, welke in behoorlijk bereide producten
werden aangetroffen. Terwijl toch zoowel wetenschappelijk
als op grond van de practijk het watergehalte van margarine
niet hooger behoeft te zijn dan 16 °/0, werden in producten
van een drietal fabrikanten belangrijk grootere hoeveelheden
gevonden.
Van de 628 onderzochte monsters hadden
63.2 een watergehalte van 16 °/o en daar beneden.
dus eèn te hoog watergehalte, resp. te laag gehalte aan vet,
terwijl in 21.4 der gevallen het watergehalte zelfs grooter
is dan 20
Er komt, blijkens den tabel, margarine in den handel voor,
welke voor 2/5 uit water bestaat. Het vetgehalte daalt in
dergelijke gevallen van ruim '80 tot ongeveer 55 zoodat
verslag keuringsdienst van eet- en drinkwaren. 48
n
n
n
n
Y>
n
I
n
r>
r>
r>
n
r>
T)
n
n
n
r>
n
r
n
n
n
n
n