3d i I 76.4 72.9 77.0 77.0 56.4 57.3 57.8 58.7 111.6 112.4 114.8 187.7 198.6 195.9 192 2 vast 104.5 92.0 1101 111.5 1.0 52 24 1.0 M vloeibaar Jtibaar 'Obaar If vloeibaar 0.67 171.6 185.2 0.9'. 172 0 0.6, 171.0 cijfers gevonden: 59.5 59.9 60.6. Het vet uit ineel No. 4 gaf, zooals uit de tabel te zien is, na een ’/2 uur gedroogd te zijn in de waterdroogstoof het refractiecijfer 58.2. Na drogen ‘/a uur, 1 uur, en vervolgens nog 2 uur bij 105° C. werden de cijfers 58 3 58.8 62.4 verkregen, terwijl van hetzelfde meel het vet in vacuo gedroogd een brekingsindex vertoonde 57.8, en na */2 uur, 1 uur en 2 uur bij 105 C. te zijn bewaard, de cijfers 58.0 58.5 61.0 werden af gelezen. Het is dus gewenscht bij de bepaling van den brekings index van tarwe vet, het vet in vacuo te drogen of bij gemis aan een dergelijk apparaat, liefst zoo kort mogelijk in een waterstoof. Verder is nagegaan in hoeverre de wijze van drogen van het residu verkregen bij de behandeling van het meel met zoutzuur, van invloed was op de eigenschappen van het vet. De refractie van het vet uit het bij 103 105° C. gpdroogde residu verkregen, bedroeg 58.0 (40 0 C.), terwijl als brekings index van het vet van het in vacuo gedroogde residu 58.2 (40° C.) werd gevonden. Om te constateeren of de duur der verhitting met zout zuur van invloed was op de eigenschappen van het vet werd meel */2 uur en 3 uur met dit zuur gekookt en de refractie van het verkregen vet bepaald. Gevonden werd bij ‘/2-urige verhitting 58.6, bij 3-urige verhitting 58.9. Nog is nagegaan of het vet bij het bakken in eigenschappen veranderde. Het vet van het meel als zoodanig en van het daaruit gebakken brood, gaf als refractiecijfer bij 400 C. respectievelijk 57.8 en 57.9 (40° C.). De laatste onderzoekingen zijn te gering in aantal om daaruit conclusie te trekken, ze worden thans nog eenige malen herhaald. Voorts werden van eenige soorten tarwebloem de eigen schappen van het vet verkregen door extractie met aether (a) vergeleken met die van het vet volgens de Weybull— Berntrop methode (6) verzameld. verslag keuringsdienst van eet- en drinkwaren. 48 Joodgetal. Refractie 40° C. b. b. b. b. b. a. a. a. a. a. I I 106.6 Verzeephigs- getal. n 11. M. getal. I 1 I Uiteriyk kamertemperatuur.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1165