37 3. Boekweilvet. dik vloeib. 179.1 Teneinde de onderzoekingen zoo volledig mogelijk te maken volgen hier eenige bepalingen, alsmede eigenschappen van bet vet uit havermeel, gerstmeel en roggemeel, alle verkregen volgens de methode Weybull Berntrop. De cyfers eischep geen nadere toelichting, Uit meel III werd door directe extractie een vet verkregen waaruit zich na eenigen tijd naald vormige kristallen afschei den, welke nader zullen worden bestudeerd; vandaar hier dit abnormale verzeepings- en joodadditie getal. 105.3 103.8 104.2 108.8 110.4 107.8 108.2 106.1 182.8 184.0 -179.8 dik vloeib. 0.90 0.53 0.53 64.2 63 8 64.2 III 2.55%. Vet volgens Weybull-Berntrop bij No. 13.48%, II 2.73 III 3.10 Hier zijn de verschillen in refractie, jood en verzeepings- getal veel geringer dan bij rijst- en tarwevet. De oorzaak moet worden toegeschreven aan het feit, dat boekweit veel meer vet bevat dan tarwe of rijst en dus de extractie ter verzameling van een hoeveelheid vet voldoende voor een onderzoek niet zoo lang behoefde te worden voortgezet. Bij korter extractietijd komen de eigenschappen van het vet volgens beide methoden verkregen, meer met elkander overeen. De opzet tot dit onderzoek was de eigenschappen na te gaan der vetten van rijst en boekweitmeel, in verband met de veelvuldige vervalschingen van boekweitmeel. Uit de refractie, de hoeveelheid vet en het joodgetal zijn waarschijn lijk dienaangaande conclusies te trekken. Nog eenige quanti- tatieve en qualitatieve bepalingen van boekweitvet zijn in bewerking. a. en b. hebben de beteekenis als boven. Kleur van het vet: groen. Drogen: 'ƒ2 uur in de waterdroog- stoof. Vet door extractie ged. 12 uur bij No. I 2.5 II 2.26 b' 61.4 60.7 60.8 60.9 61.1 Jood getal. IL M. getal. V erzeepingsgetal. b. b. b. b. a. a. a. a. 0.56 üiteriyk by kamertemperatuur. n n I Refractie 40° C. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1167