STR 48 38 Haverbloem Gerstebloem 180.5 Roggebloem 70.5 2.4 XII. Cacao. De cijfers zijn berekend op de vetvrije droogstof. Het vet van maismeel is voldoende bestudeerd, zoodat het onderzoek daarvan slechts een enkele maal plaats had. 7.39 10.2 105.8 I 0.5 0.45 3.14 3.03 3.08 3 37 3.19 3.48 3.38 3.19 114.8 I 115.7 0.3 0.2 2 3 4 5 6 7 8 7.2 6.0 7.0 7.0 7.0 6.6 6.1 6.3 59.6 59.3 7.3 6.9 61 6.0 7.0 72 8.3 6.9 13.2 11 8 12.4 10.0 10.2 12.3 125 181.7 I 555 55.8 188.4 188.6 9 10 11 12 13 14 16 3.28 3.33 3.66 3.10 2.95 3.62 3.90 3.34 1.92 Het bleek gewenscht van verschillende in den handel voor komende cacaosoorten, welke bij microscopisch onderzoek zuiver bleken te zijn, het pentosaangehalte te bepalen. Immers, in de laatste jaren wordt door minder reële cacaofabrikanten, cacao vermengd met niet onaanzienlijke hoeveelheden ge malen cacaoschillen of doppen, in den handel gebracht. Nu is het bekend, dat het pentosaangehalte van doppen ongeveer 4 maal grooter is dan van cacao van deugdelijke samen stelling en verschillende onderzoekers meenen in deze be paling een middel te zien om vervalsching in die richting op te sporen. De resultaten dezer analyses volgen hieronder zonder vermelding van den naam van den fabrikant en de cacaosoort. i 11.1 10 1 12.0 8.3 11.5 12.0 9.8 12.6 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Jood ge tal. S O O R T. Vet in pCt. r 127.0 1.55 Aseb. No. Ruw vezel in pCt. Pentosaan in pCt. 108.5 Ruw vezel in pCt» Verzee- pingsgetal. Pentosaan in pCt. 1 R. M. getal. 10.9 186.6 16 2.16 Refractie 400 C.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1168