STR
48
38
Haverbloem
Gerstebloem
180.5
Roggebloem
70.5
2.4
XII. Cacao.
De cijfers zijn berekend op de vetvrije droogstof.
Het vet van maismeel is voldoende bestudeerd, zoodat het
onderzoek daarvan slechts een enkele maal plaats had.
7.39
10.2
105.8 I
0.5
0.45
3.14
3.03
3.08
3 37
3.19
3.48
3.38
3.19
114.8 I
115.7
0.3
0.2
2
3
4
5
6
7
8
7.2
6.0
7.0
7.0
7.0
6.6
6.1
6.3
59.6
59.3
7.3
6.9
61
6.0
7.0
72
8.3
6.9
13.2
11 8
12.4
10.0
10.2
12.3
125
181.7 I
555
55.8
188.4
188.6
9
10
11
12
13
14
16
3.28
3.33
3.66
3.10
2.95
3.62
3.90
3.34
1.92
Het bleek gewenscht van verschillende in den handel voor
komende cacaosoorten, welke bij microscopisch onderzoek
zuiver bleken te zijn, het pentosaangehalte te bepalen. Immers,
in de laatste jaren wordt door minder reële cacaofabrikanten,
cacao vermengd met niet onaanzienlijke hoeveelheden ge
malen cacaoschillen of doppen, in den handel gebracht. Nu
is het bekend, dat het pentosaangehalte van doppen ongeveer
4 maal grooter is dan van cacao van deugdelijke samen
stelling en verschillende onderzoekers meenen in deze be
paling een middel te zien om vervalsching in die richting
op te sporen. De resultaten dezer analyses volgen hieronder
zonder vermelding van den naam van den fabrikant en de
cacaosoort.
i 11.1
10 1
12.0
8.3
11.5
12.0
9.8
12.6
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Jood ge tal.
S O O R T.
Vet in pCt.
r
127.0
1.55
Aseb.
No.
Ruw vezel
in pCt.
Pentosaan
in pCt.
108.5
Ruw vezel
in pCt»
Verzee-
pingsgetal.
Pentosaan
in pCt.
1
R. M.
getal.
10.9
186.6
16
2.16
Refractie
400 C.