I I I Chocolade moet zijn een mengsel van niet ontvette cacao met suiker, waaraan al of niet cacaovet is toegevoegd. In een rëel fabrikaat dienen dus geen andere bestanddeelen voor te komen, met uitzondering van aromatica (vanille e. d.). Deze eisch wordt algemeen gesteld en is b.v. in Belgie wettelijk geregeld. Zooals uit de tabel blijkt, voldeden aan deze allereerste eisch de eerste tien fabricaten niet, zij bleken met aan cacao vreemd zetmeel vermengd. Als vreemd zet meel werd aangetroffenaardappelmeel, maïsmeel, maranta- zetmeel, tapiocca enz. Ter nadere toelichting der in de tabel opgegeven cijfers zij meegedeeld, dat het Schweizerisches Lebensmittelbuch, Bern, 1906, als grenswaarden vooi’ cacaovet opgeeft. Brekingsindex 40 0 C46 49 Joodadditiegetal33—38 Verzeepingsgetal192 202, terwijl Björklund zegt dat 3 gr. cacaovet opgelost bij 18° C. in 6 ccm. aether en gesloten weggezet in water van 00 C. eerst na 10-15 min. troebel wordt. De cijfers in de tabel genoemd geven het aantal minuten aan, waarbij de aetherische vetoplossing geplaatst in water van 00 C. troebel werd. Ook van de chocolade waarin vreemd zetmeel werd aan getroffen, werd het vet nader geanalyseerd, doch deze cijfers zijn om het overzicht niet te bemoeilijken weggelaten. Er werden voor het joodadditiegetal cijfers gevonden boven 45, voor de Björklundproef de getallen 1, 2, 4, 7, 24, terwijl ook het verzeepingsgetal vaak belangrijke afwijkingen vertoonde. Uit dat onderzoek blijkt, dat niet alle als chocolade ver kocht wordende artikelen, op deze benaming aanspraak kun nen maken en dat vervalschingen door toevoegen van vreemd zetmeel of van aan cacao vreemd vet vaak plaats heeft. XIV. Specerijen. Er zijn bijna -geen artikelen, welke meer aan vervalsching blootstaan dan onze specerijen. Afvalproducten van aller- handen aard worden daartoe geschikt geacht en de zonder lingste stoffen er in aangetroffen. Het is dan ook om deze reden, dat dit jaar alle winkels zijn bezocht om de specerijen aan een nader onderzoek te onderwerpen. Vervalschingen waren niet zeldzaam en in de eerste twee maanden bleek peper in 60 °/o der gevallen ver- valscht, nootmuskaat en foelie in 23 °/o, kaneel in 13 °/o, safraan in 33 °/p en kruidnagelen in 42 °/o. De vervalschingen waren van verschillenden aard, zoo werd in peper gevonden vreemd zetmeel, als rijstmeel, gerste- 41 i VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1171