I
I
I
Chocolade moet zijn een mengsel van niet ontvette cacao
met suiker, waaraan al of niet cacaovet is toegevoegd. In
een rëel fabrikaat dienen dus geen andere bestanddeelen
voor te komen, met uitzondering van aromatica (vanille e. d.).
Deze eisch wordt algemeen gesteld en is b.v. in Belgie
wettelijk geregeld. Zooals uit de tabel blijkt, voldeden aan
deze allereerste eisch de eerste tien fabricaten niet, zij bleken
met aan cacao vreemd zetmeel vermengd. Als vreemd zet
meel werd aangetroffenaardappelmeel, maïsmeel, maranta-
zetmeel, tapiocca enz.
Ter nadere toelichting der in de tabel opgegeven cijfers
zij meegedeeld, dat het Schweizerisches Lebensmittelbuch,
Bern, 1906, als grenswaarden vooi’ cacaovet opgeeft.
Brekingsindex 40 0 C46 49
Joodadditiegetal33—38
Verzeepingsgetal192 202,
terwijl Björklund zegt dat 3 gr. cacaovet opgelost bij 18° C.
in 6 ccm. aether en gesloten weggezet in water van 00 C.
eerst na 10-15 min. troebel wordt.
De cijfers in de tabel genoemd geven het aantal minuten
aan, waarbij de aetherische vetoplossing geplaatst in water
van 00 C. troebel werd.
Ook van de chocolade waarin vreemd zetmeel werd aan
getroffen, werd het vet nader geanalyseerd, doch deze cijfers
zijn om het overzicht niet te bemoeilijken weggelaten. Er
werden voor het joodadditiegetal cijfers gevonden boven 45,
voor de Björklundproef de getallen 1, 2, 4, 7, 24, terwijl ook
het verzeepingsgetal vaak belangrijke afwijkingen vertoonde.
Uit dat onderzoek blijkt, dat niet alle als chocolade ver
kocht wordende artikelen, op deze benaming aanspraak kun
nen maken en dat vervalschingen door toevoegen van vreemd
zetmeel of van aan cacao vreemd vet vaak plaats heeft.
XIV. Specerijen.
Er zijn bijna -geen artikelen, welke meer aan vervalsching
blootstaan dan onze specerijen. Afvalproducten van aller-
handen aard worden daartoe geschikt geacht en de zonder
lingste stoffen er in aangetroffen.
Het is dan ook om deze reden, dat dit jaar alle winkels
zijn bezocht om de specerijen aan een nader onderzoek te
onderwerpen. Vervalschingen waren niet zeldzaam en in de
eerste twee maanden bleek peper in 60 °/o der gevallen ver-
valscht, nootmuskaat en foelie in 23 °/o, kaneel in 13 °/o,
safraan in 33 °/p en kruidnagelen in 42 °/o.
De vervalschingen waren van verschillenden aard, zoo
werd in peper gevonden vreemd zetmeel, als rijstmeel, gerste-
41
i
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48