I
i
li
n
48
44
XVI. Vruchtensappen.
- 1.395
- 1.355
1.0438
1.0444
1.0417
1.0433
1.0473
1 0472
0.38
0.42
0.40
0.40
0.47
16.4
16.7
15.1
16.1
19.6
16.8
15.2
15.3
14.4
15.1
- 1.392
- 1.377
6.9
6.8
6.1
6.1
8.1
7.9
6.9
8.1
6.6
7.4
- 1.356
- 1.218
8
«s
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
8.4
'8.9
69
88
7.6
8.3
7.5
7.0
8.1
7.9
- 3.46
- 3.46
- 3.20
- 3.73
- 3.80
- 3.73
- 3.73
- 3.73
-3 40
- 3.73
35.3
32.4
38.1
38.4
35.2
34.0
35.5 1.0484
34 9 1.0478
33.6 1.0430
35 8 1.0460
39.4 1.0546
34.3 1.0473
9.7 0.51
9.8 0.60
9.0: 0.46
9.6 0.49
10.6 0.39
10.5
10.7
10.6
9.5
10.1
12.2
106
Het extract wordt bepaald door 5 gr. sap op een voldoende
hoeveelheid zand (25 ccm.) 2 uur te drogen op een goed
kokend waterbad en na bekoelen van uit den exsiccator te
wegen.
Volgens deze methode bepaald, dient een behoorlijk bereid
product een extractgehalte te hebben van minstens 8
terwijl als uiterste grens door den dienst een sap met 7.5
extract voorloopig nog wordt toegelaten.
Juister dan de beoordeeling van een sap naar het extract
gehalte komt mij een op grond van physische constanten
voor en wel naar het soortelijk gewicht en de brekingsindex.
Een sap met een soortelijk gewicht van 1.0361.037° C.
kan als een behoorlijk handelsproduct gelden, terwijl de
brekingsindex (n D) van een dergelyk product met de melk-
vetrefractometer van Zeiss schommelt tusschen 12.7131
graden bij 17'/i°C. (dit is 1.34641.3468). De onderzoekingen
hebben geleerd dat er een nauw verband bestaat tusschen
het soortelijk gewicht, de brekingsindex en het extract be
paald volgens aangegeven methode. Van minder beteekenis
lijkt mij vooralsnog de vriespuntsdaling, welke afhankelijk
De controle op handelsbessensap gaat sinds eenige jaren
bij mij gepaard met het onderzoek van op het laboratorium
bereide sap. Deze analyses geven een beeld van de samen
stelling van dit sap. De resultaten dezer onderzoekingen zijn
hieronder in een tabel overzichtelijk saamgevat.
I I
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
No.
Vriespunt
8. G.
15° C.
16.6
o.
xa
Polarisatie
2 d.M. buis.
u i -