1 N 48 I I 46 14.5 Nog eenige sappen zijn in onderzoek. - 9° 44' 8.5 0.92 10.6 9.42 16.7 1 0293 11.60 - 5° 36' 12.7 4.7 12.4 1.00 1.0167 9.47 9.70 097 10.0 1.0265 14.1 10.97 7.73 0.90 8.6 14 54 16.6 1.0430 0.83 0.71 Eenige analysen van in het laboratorium bereide frambo zensappen volgen hieronder. Dit bleek noodig omdat ook dit sap naar het mij voorkomt, meer en meer een handelsarti- kel wordt. 1.0287 1.0404 1.0419 17.2 25.0 - 6° 32' 8° 37' 5.9 5.8 7.2 7.3 9.1 8.0 9.3 - 2.26 - 3.66 - 2.81 - 3.20 Voorts werden nog een viertal monsters bessenwijn op het laboratorium bereid en geanalyseerd. De uitkomsten zijn hier onder aangegeven. of: „volgens voorschrift Gemeente Keuringsdienst” op mijn verzoek onmiddellijk door andere vervangen. Verschillende partijen bessensap, welke niet aan de gestelde eisch voldeden, zijn op last van den dienst aan de leveran ciers teruggezondenin gevallen dat het extractgehalte zeer sterk afweek van den minimum eisch, werd de waar buiten consumptie gebracht. Belangrijke partijen bessensap moesten aan de consumptie worden onttrokken, omdat ze blijkens onderzoek geen sap van bessen bevatten, doch bereid waren uit een rood gekleurde, zuurgemaakte stijfseloplossing. In andere gevallen bleek het hoofd bestanddeel aardappelstroop te zijn. In beide producten waren saccharine en salicylzuur niet vergeten. 0.74 9.7 d 11.86 16.04 12.73 9.74 1 0.48 0.53 0.32 pet. te-g» I® VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. pCl. o .S 0.22 6.5 1.0463 Polarisatie in 2 d.M. buis. 16.9 21.4 Polarisatie in 2 dM. buis. 3.5 Refractie n. 1). 17.5° C. d Extract? Alcohol vol pCt. Zuurgzaad. S.G. 15° C. _s g~ i.E_g Hl Is “,g 12.23 Extract. I Asch. 0.36 Suiker als invert- suiker. pCt.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1908 | | pagina 1176