I
|i
1
II
17
III. Gepasteuriseerde melk.
1. Melkinrichting
De scheikundige samenstelling van alle monsters was zeer
voldoende.
„Berkendael” Loosduinen.
Flesschen voorzien van een blikken capsule met een etiquet
«Model stal Berkendael” alsmede de dag van levering.
Evenals verleden jaar werden ook dit jaar regelmatig
monsters gepasteuriseerde melk van de verschillende hier
ter stede gevestigde inrichtingen bemonsterd en onderzocht.
Deze monsters werden des morgens tusschen 7 en 9 uur,
hetzij op straat, hetzij uit winkels genomen, vervolgens
onmiddellijk naar het laboratorium vervoerd en bij aankomst
aldaar dadelijk onderzocht.
Het bepalen van het aantal microörganismen had plaats
door tellen der kolonies, welke zich na 7 dagen op alcalische
weigelatine bij 22° C ontwikkelden.
Bij deze onderzoekingen kwam aan het licht, dat enkele
fabrikanten slechts één- of tweemaal per week pasteuriseerden,
zoodat door hen oude en vaak onder onvoldoende voorzorgen
bewaarde gepasteuriseerde melk aan het publiek werd afge
leverd. Dergelijke melk kan gevaar opleveren voor de gezond
heid, vandaar dat nog al eens kleine of groote partijen dezer
melksoorten aan de consumptie zijn onttrokken. Deze maat
regel is juist daarom van zooveel belang, omdat aan de melk
geen zichtbare veranderingen zijn waar te nemen. Het publiek
eische, dat op het etiquet de dag der bereiding staat aange
geven, een maatregel, welke door verschillende fabrikanten
reeds wordt toegepast, doch nog niet zoo algemeen is, als
ik gaarna zou zien.
De resultaten der onderzoekingen zijn hieronder voor elk
fabrikaat aangegeven:
2
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48