I |i 1 II 17 III. Gepasteuriseerde melk. 1. Melkinrichting De scheikundige samenstelling van alle monsters was zeer voldoende. „Berkendael” Loosduinen. Flesschen voorzien van een blikken capsule met een etiquet «Model stal Berkendael” alsmede de dag van levering. Evenals verleden jaar werden ook dit jaar regelmatig monsters gepasteuriseerde melk van de verschillende hier ter stede gevestigde inrichtingen bemonsterd en onderzocht. Deze monsters werden des morgens tusschen 7 en 9 uur, hetzij op straat, hetzij uit winkels genomen, vervolgens onmiddellijk naar het laboratorium vervoerd en bij aankomst aldaar dadelijk onderzocht. Het bepalen van het aantal microörganismen had plaats door tellen der kolonies, welke zich na 7 dagen op alcalische weigelatine bij 22° C ontwikkelden. Bij deze onderzoekingen kwam aan het licht, dat enkele fabrikanten slechts één- of tweemaal per week pasteuriseerden, zoodat door hen oude en vaak onder onvoldoende voorzorgen bewaarde gepasteuriseerde melk aan het publiek werd afge leverd. Dergelijke melk kan gevaar opleveren voor de gezond heid, vandaar dat nog al eens kleine of groote partijen dezer melksoorten aan de consumptie zijn onttrokken. Deze maat regel is juist daarom van zooveel belang, omdat aan de melk geen zichtbare veranderingen zijn waar te nemen. Het publiek eische, dat op het etiquet de dag der bereiding staat aange geven, een maatregel, welke door verschillende fabrikanten reeds wordt toegepast, doch nog niet zoo algemeen is, als ik gaarna zou zien. De resultaten der onderzoekingen zijn hieronder voor elk fabrikaat aangegeven: 2 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1205