26
Chemisch onderzoekt Melk van deugdelijke samenstelling.
I
Bacteriologisch onderzoekt Met uitzondering van No. 3 heeft
de pasteurisatie plaats bij een temperatuur van ongeveer
75° C. No. 3 heeft een temperatuur gehad tusschen 68—70° C.
Het aantal bacteriën was in één monster beslist te hoog
(No. 6). Éénmaal (No. 3) werden micrococcen en éénmaal
(No. 12) proteusbacteriën aangetroffen wier culturen na ver
hitting gedurende een half uur op 70° C steriel bleken.
Aan de fabrikanten wier producten niet voldeden aan be
hoorlijke eischen, zijn zoo noodig meermalen waarschuwingen
gezonden.
Van twee melkverkoopers, (0. P. Bakker, Scheveningsche
Veer No. 5 en W. A. Mentink. Fahrenheitstraat No. 73) is
tegen het einde van dit jaar bericht ontvangen, dat zij een
inrichting hebben laten maken ter bereiding van gepasteuri
seerde melk. Zoowel door gebrek aan tijd, alsook om reden
dat het niet mogelijk is op grond van enkele onderzoekingen
een oordeel uit te spreken omtrent de eigenschappen der
door deze fabrikanten bereide melksoorten, zijn van deze
fabricaten dit jaar geen analysen verricht.
In aansluiting aan de proeven van verleden jaar werd in
den loop van dit jaar een betrekkelijk groot aantal monsters
melk in het laboratorium gepasteuriseerd en bacteriologisch i
onderzocht. Om zeker te zijn dat voor deze proeven uit-
sluitend melk werd gebruikt van bekende ouderdom, werden i
voor alle onderzoekingen melkmonsters betrokken van in
tegenwoordigheid van een ambtenaar van den dienst gemolken
koeien. Deze contrólemelken (waaronder zoowel ochtend als
avondmelken) werden zonder bijzondere voorzorgen naar het
laboratorium vervoerd, aldaar gefiltreerd en gepasteuriseerd.
De pasteurisatie geschiedde dan eens 3 uur, dan 12 uur na
de inzameling. Het onderzoek had plaats 7, 14 en 18 uur
na de pasteurisatie, teneinde zooveel mogelyk met de praktijk
in overeenstemming te werken. De rauwe zoowel als de ge
pasteuriseerde melk werd koel bewaard. De pasteurisatie-
temperatuur schommelde bij de verschillende monsters tus
schen 71° tot 74° C. Het aantal bacteriën wisselde tusschen
0 tot 14720. In de meeste gevallen of in den regel was het
aantal lager dan 5000.
Op grond van deze en in vorige jaren gedane waarnemingen
meen ik, dat in gepasteuriseerde melk, uit versche of uit
IV. Onderzoekingen van in het laboratorium bereide
gepasteuriseerde melk.
48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.