26 Chemisch onderzoekt Melk van deugdelijke samenstelling. I Bacteriologisch onderzoekt Met uitzondering van No. 3 heeft de pasteurisatie plaats bij een temperatuur van ongeveer 75° C. No. 3 heeft een temperatuur gehad tusschen 68—70° C. Het aantal bacteriën was in één monster beslist te hoog (No. 6). Éénmaal (No. 3) werden micrococcen en éénmaal (No. 12) proteusbacteriën aangetroffen wier culturen na ver hitting gedurende een half uur op 70° C steriel bleken. Aan de fabrikanten wier producten niet voldeden aan be hoorlijke eischen, zijn zoo noodig meermalen waarschuwingen gezonden. Van twee melkverkoopers, (0. P. Bakker, Scheveningsche Veer No. 5 en W. A. Mentink. Fahrenheitstraat No. 73) is tegen het einde van dit jaar bericht ontvangen, dat zij een inrichting hebben laten maken ter bereiding van gepasteuri seerde melk. Zoowel door gebrek aan tijd, alsook om reden dat het niet mogelijk is op grond van enkele onderzoekingen een oordeel uit te spreken omtrent de eigenschappen der door deze fabrikanten bereide melksoorten, zijn van deze fabricaten dit jaar geen analysen verricht. In aansluiting aan de proeven van verleden jaar werd in den loop van dit jaar een betrekkelijk groot aantal monsters melk in het laboratorium gepasteuriseerd en bacteriologisch i onderzocht. Om zeker te zijn dat voor deze proeven uit- sluitend melk werd gebruikt van bekende ouderdom, werden i voor alle onderzoekingen melkmonsters betrokken van in tegenwoordigheid van een ambtenaar van den dienst gemolken koeien. Deze contrólemelken (waaronder zoowel ochtend als avondmelken) werden zonder bijzondere voorzorgen naar het laboratorium vervoerd, aldaar gefiltreerd en gepasteuriseerd. De pasteurisatie geschiedde dan eens 3 uur, dan 12 uur na de inzameling. Het onderzoek had plaats 7, 14 en 18 uur na de pasteurisatie, teneinde zooveel mogelyk met de praktijk in overeenstemming te werken. De rauwe zoowel als de ge pasteuriseerde melk werd koel bewaard. De pasteurisatie- temperatuur schommelde bij de verschillende monsters tus schen 71° tot 74° C. Het aantal bacteriën wisselde tusschen 0 tot 14720. In de meeste gevallen of in den regel was het aantal lager dan 5000. Op grond van deze en in vorige jaren gedane waarnemingen meen ik, dat in gepasteuriseerde melk, uit versche of uit IV. Onderzoekingen van in het laboratorium bereide gepasteuriseerde melk. 48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1211