27 Gesteriliseerde melk. V. papieren Prijs10 cent. A. Chemisch onderzoek: B. Inhoud750 ccm. Aantal flesschen60. ongeveer 12 uur oude, doch behoorlijk gereinigde en afge koelde melk bereid en, bewaard gedurende niet al te langen tijd onder de gewenschte voorzorgen, zeker geen grooter aantal bacteriën behoeft te bevatten dan ongeveer 25000 per ccm. Aan deze werkelijk niet overdreven eisch dient elk fabrikaat te voldoen. Van een behoorlijk bereid product is het aantal microörganismen belangrijk lager en meestal minder dan 5000. Onder gesteriliseerde melk wordt verstaan, melk welke eenige tijd in gesloten verpakking op minstens 100° C (ge woonlijk 103—105° C) is verhit geweest. Voor zoover aan den dienst bekend, wordt gesteriliseerde melk alhier door een viertal fabrieken in den handel gebracht. Van elk dezer fabrikaten zijn in ’t afgeloopen jaar een groot aantal monsters onderzocht met het volgende resultaat. 1. Fabriek van Gesteriliseerde melk „Amsterdam” te Amsterdam. Filiaal C. Heesterman, Spui. Bemiddeld Maximum Minimum 8.41 8.62 8.16 1.0271 1 0275 1.0265 3.24 3.55 2.95 I s. G. 15° C. 1.0305' i 1.0320 1.0299 Bacteriologisch onderzoek De melk op verschillende dagen genomen en ongeopend Flesschen met beugelsluiting voorzien van sluitingsstrook benevens een etiquet op den flesch. Vet pCt. -- - '-/J- 1 L JL vli V-, V JL xz A X. A V A V J.A VZ J XX <4, 01 met sterielen wattenprop bij 37° C gedurende 7 dagen i S. G. serum 15» C. i (Sterilisatie). Vetvrije droogrest pCt. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1212