27
Gesteriliseerde melk.
V.
papieren
Prijs10 cent.
A. Chemisch onderzoek:
B.
Inhoud750 ccm.
Aantal flesschen60.
ongeveer 12 uur oude, doch behoorlijk gereinigde en afge
koelde melk bereid en, bewaard gedurende niet al te langen
tijd onder de gewenschte voorzorgen, zeker geen grooter
aantal bacteriën behoeft te bevatten dan ongeveer 25000
per ccm.
Aan deze werkelijk niet overdreven eisch dient elk fabrikaat
te voldoen. Van een behoorlijk bereid product is het aantal
microörganismen belangrijk lager en meestal minder dan 5000.
Onder gesteriliseerde melk wordt verstaan, melk welke
eenige tijd in gesloten verpakking op minstens 100° C (ge
woonlijk 103—105° C) is verhit geweest.
Voor zoover aan den dienst bekend, wordt gesteriliseerde
melk alhier door een viertal fabrieken in den handel gebracht.
Van elk dezer fabrikaten zijn in ’t afgeloopen jaar een groot
aantal monsters onderzocht met het volgende resultaat.
1. Fabriek van Gesteriliseerde melk „Amsterdam” te Amsterdam.
Filiaal C. Heesterman, Spui.
Bemiddeld
Maximum
Minimum
8.41
8.62
8.16
1.0271
1 0275
1.0265
3.24
3.55
2.95
I s. G. 15° C.
1.0305' i
1.0320
1.0299
Bacteriologisch onderzoek
De melk op verschillende dagen genomen en ongeopend
Flesschen met beugelsluiting voorzien van
sluitingsstrook benevens een etiquet op den flesch.
Vet pCt.
-- - '-/J- 1 L JL vli V-, V JL xz A X. A V A V J.A VZ J XX <4,
01 met sterielen wattenprop bij 37° C gedurende 7 dagen
i S. G. serum
15» C.
i (Sterilisatie).
Vetvrije
droogrest
pCt.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48