48 36 IX Opmerkingen omtrent Melkonderzoek. 1. Bepaling van het chloor gehalte. grootst is als de vraag naar een artikel toeneemt, zoodat in de zomermaanden bij het onderzoek van karnemelk meer vervalschingen worden geconstateerd dan in het winterseizoen. Uit de tabel blijkt echter voldoende dat ook al houdt men met deze factor rekening, het vervalschen van karnemelk of het bereiden van een product van ondeugdelijke samen stelling sedert het le kwartaal van dit jaar belangrijk is afgenomen. Ook hier heeft de slijter in den melkweger een uitnemend hulpmiddel ter beoordeeling zijner waar. Hij verzamelt door filtratie een voldoende hoeveelheid serum (wei) en bepaalt hiervan door middel van een peil (melkweger) het soorte lijk gewicht. De ervaring zal hem spoedig leeren, welke eischen aan karnemelk van deugdelijke samenstelling zijn te stellen. Bedorven of in ondeugdelyken toestand verkeerende karne melk werd 8 maal aangetroffen en vernietigd. De bepaling van het chloorgehalte in melk volgens de Codex Alimentarius werd vergeleken met die volgens Bon- nema. Het essentieele verschil tusschen beide methoden bestaat hierin dat Bonnema eerst na filtratie, de Codex Alimentarius vóór de filtratie zilvernitraat-oplossing bij de met salpeterzuur behandelde melk voegt. De vrees dat een deel van het zilvernitraat door eiwitten wordt vastgelegd en er zilvereiwitverbindingen zouden ontstaan, alsmede het feit dat het niet zonder bedenking is oplossingen van zilverzouten te filtreeren, bleek gegrond. Eenige analysen volgens beide methoden uitgevoerd met eenzelfde melk leerden, dat de Codex Alimentarius methode veel hooger cijfers oplevert dan de methode Bonnema en dat het onderling verschil niet constant is. Op grond van genoemde beschouwingen meen ik, dat de methode Bonnema de voorkeur verdient, zoodat hier thans gevolgd wordt het voorschrift der Codex Alimentarius, echter met dit verschil, dat de zilvernitraat-oplossing bij 47 ccm- van het filtraat wordt gevoegd. Ditwasschen van het neerslag zooals Bonnema eischt, kost te veel tijd. Uit de hieronder aangegeven analysen-uitkomsten blijk, dat de, laat ik haar noemen „combinatie-methode”, dezen uitkomsten oplevert als de methode Bonnema. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1221