48
36
IX
Opmerkingen omtrent Melkonderzoek.
1. Bepaling van het chloor gehalte.
grootst is als de vraag naar een artikel toeneemt, zoodat in
de zomermaanden bij het onderzoek van karnemelk meer
vervalschingen worden geconstateerd dan in het winterseizoen.
Uit de tabel blijkt echter voldoende dat ook al houdt men
met deze factor rekening, het vervalschen van karnemelk
of het bereiden van een product van ondeugdelijke samen
stelling sedert het le kwartaal van dit jaar belangrijk is
afgenomen.
Ook hier heeft de slijter in den melkweger een uitnemend
hulpmiddel ter beoordeeling zijner waar. Hij verzamelt door
filtratie een voldoende hoeveelheid serum (wei) en bepaalt
hiervan door middel van een peil (melkweger) het soorte
lijk gewicht. De ervaring zal hem spoedig leeren, welke
eischen aan karnemelk van deugdelijke samenstelling zijn
te stellen.
Bedorven of in ondeugdelyken toestand verkeerende karne
melk werd 8 maal aangetroffen en vernietigd.
De bepaling van het chloorgehalte in melk volgens de
Codex Alimentarius werd vergeleken met die volgens Bon-
nema. Het essentieele verschil tusschen beide methoden
bestaat hierin dat Bonnema eerst na filtratie, de Codex
Alimentarius vóór de filtratie zilvernitraat-oplossing bij de
met salpeterzuur behandelde melk voegt. De vrees dat een
deel van het zilvernitraat door eiwitten wordt vastgelegd en
er zilvereiwitverbindingen zouden ontstaan, alsmede het feit
dat het niet zonder bedenking is oplossingen van zilverzouten
te filtreeren, bleek gegrond. Eenige analysen volgens beide
methoden uitgevoerd met eenzelfde melk leerden, dat de
Codex Alimentarius methode veel hooger cijfers oplevert dan
de methode Bonnema en dat het onderling verschil niet
constant is.
Op grond van genoemde beschouwingen meen ik, dat
de methode Bonnema de voorkeur verdient, zoodat hier thans
gevolgd wordt het voorschrift der Codex Alimentarius, echter
met dit verschil, dat de zilvernitraat-oplossing bij 47 ccm-
van het filtraat wordt gevoegd. Ditwasschen van het neerslag
zooals Bonnema eischt, kost te veel tijd.
Uit de hieronder aangegeven analysen-uitkomsten blijk,
dat de, laat ik haar noemen „combinatie-methode”, dezen
uitkomsten oplevert als de methode Bonnema.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.