I
48
37
Chloorgehalte in melk.
108.2
83.1
1
147.7
107.2
3
123.8
95.5
99.4
95.1
124.7
95.1
4
148.7
115.3
147.3
119.3
2. Melkserum.
81.7
107.9
Dat de eiwitstoffen op de uitkomsten der chloorbepaling,
volgens de Codex-Alimentariusmethode uitgevoerd, van in
vloed zijn, bleek in de eerste plaats bij verhooging van
de hoeveelheid toegevoegd zilvernitraat (40 ccm. in plaats
van 25 ccm. */10 N. Ag. N 03) en in de tweede plaats bij
vermeerdering van de eiwitstoffen in de melk (toevoegen
van kaasstof, albumine). Onder dergelijke omstandigheden
bleef het chloorgehalte der melk bij de combinatie resp.
Bonnema-methode onveranderd, steeg daarentegen in beide
gevallen bij de Codex-Alimentarius-methode als gevolg van
de vorming van meer zilverei wit verbindingen.
Voorts zij meegedeeld, dat titrimetrische chloorbepalingen
volgens Volhardt in melkasch, verkregen door indampen en
gloeien van 50 ccm. melk onder toevoeging van 5 ccm.
kalkmelk (40 zeer goed overeenstemde met de com-
binatie-methóde, b.v. 113.5-110.7; 96.2-96.5; 91.5-92.1 mgr.
chloor per 100 ccm. melk. Mijns inziens verdient deze ver-
aschingsmethode de meeste aanbeveling.
De onderzoekingen, verleden jaar aangevangen, werden
dit jaar voortgezet.
Melkserum werd bereid
door spontane verzuring (35° C);
o door behandeling met 20 azijnzuur en verwarming
gedurende 5 minuten op temperaturen als hieronder in de
tabel zijn aangegeven.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
No.
2
5
6
Codex-
Alimentarius-
methode.
Methode
Bonnema.
Combinatie-
methode.