I 48 37 Chloorgehalte in melk. 108.2 83.1 1 147.7 107.2 3 123.8 95.5 99.4 95.1 124.7 95.1 4 148.7 115.3 147.3 119.3 2. Melkserum. 81.7 107.9 Dat de eiwitstoffen op de uitkomsten der chloorbepaling, volgens de Codex-Alimentariusmethode uitgevoerd, van in vloed zijn, bleek in de eerste plaats bij verhooging van de hoeveelheid toegevoegd zilvernitraat (40 ccm. in plaats van 25 ccm. */10 N. Ag. N 03) en in de tweede plaats bij vermeerdering van de eiwitstoffen in de melk (toevoegen van kaasstof, albumine). Onder dergelijke omstandigheden bleef het chloorgehalte der melk bij de combinatie resp. Bonnema-methode onveranderd, steeg daarentegen in beide gevallen bij de Codex-Alimentarius-methode als gevolg van de vorming van meer zilverei wit verbindingen. Voorts zij meegedeeld, dat titrimetrische chloorbepalingen volgens Volhardt in melkasch, verkregen door indampen en gloeien van 50 ccm. melk onder toevoeging van 5 ccm. kalkmelk (40 zeer goed overeenstemde met de com- binatie-methóde, b.v. 113.5-110.7; 96.2-96.5; 91.5-92.1 mgr. chloor per 100 ccm. melk. Mijns inziens verdient deze ver- aschingsmethode de meeste aanbeveling. De onderzoekingen, verleden jaar aangevangen, werden dit jaar voortgezet. Melkserum werd bereid door spontane verzuring (35° C); o door behandeling met 20 azijnzuur en verwarming gedurende 5 minuten op temperaturen als hieronder in de tabel zijn aangegeven. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. No. 2 5 6 Codex- Alimentarius- methode. Methode Bonnema. Combinatie- methode.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1222