39 Het serum der spontane verzuring in gesloten bijna geheel gevulde flesch of in een kolf met wattenprop geplaatst bij 35° C vertoonde onderling wat betreft het soortelijk gewicht en de brekingsindex geen noemenswaard verschil. Het soortelijk gewicht en de brekingsindex van azijnzuur- serum, verkregen bij verschillende temperaturen, is hooger naar mate de temperatuur bij de bereiding gebezigd lager ligt. Bij de methode Schoorl (70 75° C) bleek evenals reeds door mijn ambtgenoot te Rotterdam is geconstateerd, het soortelijk gewicht van het serum in den regel hooger dan van serum bij spontane verzuring verkregen, de verschillen wisselden tusschen 0.1-0.9 melkgraden, terwijl de brekings index dezer beide sera geen verschil van beteekenis vertoonde. Wil men het specifiek gewicht en de refractie van melk- serum in de practijk ter beoordeeling van melk gebruiken, dan meen ik dat een azijnzuurserum verkregen sterilisatie der melk aanbeveling verdient en wel deels omdat uit het seium Schoorl een deel der albumine, dat niet altijd even groot is, door praecipitatie wordt verwijderd, deels vooral omdat de cijfers dan ook kunnen dienen ter beoordeeling van melk welke verwarmd is geweest (gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk). Ook bij de beoordeeling van karnemelk uit verwarmde melk bereid kan deze methode goede diensten bewijzen. Vandaar dat niet uitsluitend van de controle melk, maar tevens van een groot aantal andere melken (mengmelken) van verschillende herkomst en onder toezicht gemolken, het soortelijk gewicht en de brekingsindex van het door sterili satie met azijnzuur verkregen serum werd bepaald. Ofschoon de uitersten dezer tot heden gevonden waarden iets verder uiteen liggen en alhoewel ook de cijfers onderling meer af wijken dan .die van het vriespunt, toch zijn zij ter beoor deeling of melk met water vervalscht is, van niet te ont kennen beteekenis. Tot op heden werd als hoogste cijfer voor het soortelijk gewicht gevonden 1.0295, als laagste 1.0260, terwijl de brekingsindex schommelde tusschen 9,0—10,3 '1.3426—1.3439). De methode is als volgtIn een goed sluitend deugelfleschje worden 200 ccm. melk met 4 ccm. azijnzuur van "Y 70 gebracht. Het fleschje gedompeld in een waterbad en merin nadat het water kookt ongeveer ’/4uur gehouden. Na ufkoelen wordt het afgescheiden serum door filtratie verzameld. Zooals uit de tabel blijkt vertoont het soortelijk gewicht Van het aldus door sterilisatie verkregen serum zeer veel °yereenkomst met dat der spontane verzuring, de verschillen ziin bij 25 monsters handelsmelk niet grooter geweest dan melkgraden. In verreweg de meeste gevallen komen de clJfers practisch merkwaardiger wijze met elkaar overeen. VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1224