39
Het serum der spontane verzuring in gesloten bijna geheel
gevulde flesch of in een kolf met wattenprop geplaatst bij
35° C vertoonde onderling wat betreft het soortelijk gewicht
en de brekingsindex geen noemenswaard verschil.
Het soortelijk gewicht en de brekingsindex van azijnzuur-
serum, verkregen bij verschillende temperaturen, is hooger
naar mate de temperatuur bij de bereiding gebezigd lager
ligt. Bij de methode Schoorl (70 75° C) bleek evenals reeds
door mijn ambtgenoot te Rotterdam is geconstateerd, het
soortelijk gewicht van het serum in den regel hooger dan
van serum bij spontane verzuring verkregen, de verschillen
wisselden tusschen 0.1-0.9 melkgraden, terwijl de brekings
index dezer beide sera geen verschil van beteekenis vertoonde.
Wil men het specifiek gewicht en de refractie van melk-
serum in de practijk ter beoordeeling van melk gebruiken,
dan meen ik dat een azijnzuurserum verkregen sterilisatie
der melk aanbeveling verdient en wel deels omdat uit het
seium Schoorl een deel der albumine, dat niet altijd even
groot is, door praecipitatie wordt verwijderd, deels vooral
omdat de cijfers dan ook kunnen dienen ter beoordeeling
van melk welke verwarmd is geweest (gepasteuriseerde en
gesteriliseerde melk).
Ook bij de beoordeeling van karnemelk uit verwarmde
melk bereid kan deze methode goede diensten bewijzen.
Vandaar dat niet uitsluitend van de controle melk, maar
tevens van een groot aantal andere melken (mengmelken)
van verschillende herkomst en onder toezicht gemolken, het
soortelijk gewicht en de brekingsindex van het door sterili
satie met azijnzuur verkregen serum werd bepaald. Ofschoon
de uitersten dezer tot heden gevonden waarden iets verder
uiteen liggen en alhoewel ook de cijfers onderling meer af
wijken dan .die van het vriespunt, toch zijn zij ter beoor
deeling of melk met water vervalscht is, van niet te ont
kennen beteekenis. Tot op heden werd als hoogste cijfer voor
het soortelijk gewicht gevonden 1.0295, als laagste 1.0260,
terwijl de brekingsindex schommelde tusschen 9,0—10,3
'1.3426—1.3439). De methode is als volgtIn een goed sluitend
deugelfleschje worden 200 ccm. melk met 4 ccm. azijnzuur van
"Y 70 gebracht. Het fleschje gedompeld in een waterbad en
merin nadat het water kookt ongeveer ’/4uur gehouden. Na
ufkoelen wordt het afgescheiden serum door filtratie verzameld.
Zooals uit de tabel blijkt vertoont het soortelijk gewicht
Van het aldus door sterilisatie verkregen serum zeer veel
°yereenkomst met dat der spontane verzuring, de verschillen
ziin bij 25 monsters handelsmelk niet grooter geweest dan
melkgraden. In verreweg de meeste gevallen komen de
clJfers practisch merkwaardiger wijze met elkaar overeen.
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48