40
3. Kaasstofbepalingen in melk.
uit
De brekingsindex daarentegen van het door sterilisatie ver
kregen serum is belangrijk lager.
Het bii 40° C verkregen serum (methode Bur, Berberich,
Lauterwald) is gewoonlijk troebel en moet met infusoriën-
aarde worden behandeld. De albumine was in dit serum nog
in onveranderde hoeveelheid aanwezig.
Aangezien in de literatuur voor zoover mij bekend slechts
een gering aantal kaasstofbepalingen in melk zijn opgeteekend,
werden een aantal dezer bepalingen gedaan in onder toezicht
gemolken melk, afkomstig van verschillende veestapels dezer
streken. Het onderzoek had plaats volgens de methode Hoppe
Seyler. De resultaten van eenige dezer onderzoekingen zijn
hieronder voor belangstellenden aangegeven, waarbij tevens
eenige andere gegevens betreffende de samenstelling der
onderzochte melk zijn opgeteekend.
6.0
6.4
6.6
6.8
6.2
6.0
6.0
6.6
6.6
6.4
6.0
6.2
6.2
6.0
6.4
1.0309
1.0311
1.0310
1.0308
1.0319
1.0303
1.0303
1.0304
1.0308
1.0314
1.0317
1.0316
1.0321
1.0321
1.0304
8.49
8.43
8.39
8.31
8.53
8.26
8.15
8.13
8.35
8.52
846
8 42
8.64
8.56
8.26
2.64
2.28
2.31
2.31
2.51
2.05
2.19
2.18
234
2.48
2.65
2.43
2.28
2.85
2.54
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
3.80
3 20
3.40
3.20
2.90
2.75
265
3.65
345
2.60
300
2.95
2 60
3.25
Zooals uit deze cijfers blijkt is
gehalte voor melk uit vuigcviug *-*'■-
dat men hiervoor gewoonlijk vindt opgegeven (2.8
werd 2.39 gevonden. ,e
Tevens werden in een aantal gevallen naast de inetno
HoppeSeyler de methode Matthaiopoulus uitgevoerd en "e
3.51
3.10
3.18
3.11
3.34
2.86
2.79
3.16
3.42
3.45
3.47
3.14
3.10
3.27
3.03
Llykt Ij het gemiddeld kaasstof-
gehalte voor melk uit deze omgeving lager dan het cijfej
dat men hiervoor gewoonlijk vindt opgegeven (2.8
laagste cijfer was 2.05 °/0, het hoogste 2.85 als gemiddei t
I I k& I
Vet pCL
Caseïne
in pCt
3.40
droogrèst
pCt
I'
No. Zuurgraad.8. G. 15° C.
°/o
N X 6.37.
48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.