48
44
Boekweitvet.
Rijstvet.
in den
1
2
3
4
5
6
7
De onderzoekingen naar de eigenschappen van boekweit
en rijstvet werden dit jaar voortgezet. Zoowel van eenige
monsters boekweitmeel als van rijstmeel werd een voldoende
hoeveelheid vet, noodig ter bepaling van het joodadditie-
getal, het verzeepingsgetal, de brekingsindex en het R. Jl.W.
getal, volgens de methode Berntrop afgescheiden. De uit
komsten dezer onderzoekingen volgen hieronder:
49.8
48.8
48.9
47.8
47.1
46.6
46.6
94.4
92.3
90.0
98.0
98.4
93.8
92.3
100.9
101.8
108.7
103.4
109.1
108.9
3.63
3.36
2.62
3.43
0.88
0.55
0.66
0.85
1.02
0.92
1.20
1.12
0.98
1.22
59.0
58.2
58.0
58.4
59 5
59.9
195.8
196.9
199.6
192.3
195.6
195.5
189.3
51.0
51.2
51.0
51.9
50.7
48.9
48.9
184.7
182.8
184.0
184.1
182.7
183.9
1
2
3
4
5
6
Er komen blijkens het aantal afgekeurde partijen en meer
nog blijkens het aantal ingediende processen-verbaal, nog
regelmatig winkeliers voor, die de lust tot verkoop van be
dorven waren niet kunnen bedwingen. In gevallen, dat de
winkelier zelf als vakman de ondeugdelijkheid der waar
had kunnen constateeren, wordt tegenwoordig onmiddelijk
proces-verbaal opgemaakt. Dit schijnt mij de eenige goede
weg om het verkoopen van bedorven meel en grutterswaren
te voorkomen.
I R. M. w. i Smelt!»
Het afgescheiden vet werd gedurende een half uur
waterdroogstoof gedroogd.
0.88 j
1.30 uft
390
41.5
43.0
39.0
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Joodgetal.
No.
No.
40° C.
0.60
Brekingsindex
45’ C.
Ver-
zeepings-
getal.
index
40° C.
1.16
R. M. W.
getal.
Ver-
zeepings- Joodgetal.
getal.
i Hoeveelheid
in
pet.
I I” U
Hoeveelheid Brekings-
in
pCt.
getal.