49
Het onderzoek omvatte 1001 monsters, in 49 gevallen werd
een waarschuwing gegeven, terwijl 148 partijen om verschil
lende redenen aan de consumptie zijn onttrokken en vernietigd.
Het onderzoek leerde, dat vervalschingen nog al eens voor
kwamen en meer speciaal door enkele fabrikanten worden
verricht. Onder de vervalschingen neemt het vermengen met
meel (zetmeel) of sagosoorten en met cacaoschillen een aller
eerste plaats in. De hoeveelheden toegevoegd zetmeel wisselde
af tusschen 5 tot ongeveer 50 °/c en meer dan eens werd
cacaopoeder aangetroffen welke voor meer dan de helft uit
vreemd zetmeel bestond. De cacao verliest door een dergelijke
rijke toevoeging van meel hare gangbare kleur, welke men
door het ondermengen van kleurmiddelen tracht te herstellen.
Als zoodanig worden gebruikt en zijn aangetroffen oker,
I doodekop (ijzerroest), poeder van rood sandelhout, teerkleur-
stoffen, enz. In het bijzonder meen ik de aandacht te moeten
vestigen op den naam „poederchocolade" waaronder meestal
allerlei minderwaardige mengsels van cacao met meel en
schillen in den handel worden gebracht, welke geen aanbe
veling verdienen zelfs niet al zijn de bussen, waarin deze
waar verpakt is. nog zoo fraai en al spreekt het etiquetvan
prima, superfine of fijne poederchocolade.
Nu meene men niet, dat de prijs in nauw verband staat
met de hoeveelheid toegevoegd meel, want het komt herhaal
delijk voor dat met meel vervalschte cacao tegen den zelfden
prijs, ja zelfs tegen vrij aanzienlijk hoogeren prijs verkocht
wordt dan zuivere cacao.
Wie dus mocht meenen, dat cacao gekocht tegen een
hoogen prijs regelmatig een betere samenstelling heeft dan
goedkoope cacao, zou bij het inzien van de onderzoekingslijsten
aan den keuringsdienst tot geheel andere meening komen.
Wel is waar heeft men naar mate een hoogere prijs voor
een voedingsmiddel wordt besteed, minder kans op ver-
valsching, doch zooals gezegd, een rechtstreeks verband
tusschen prijs en werkelijke waarde van een voedingsmiddel
bestaat niet. Dit geldt niet alleen voor cacao, maar in het
algemeen voor elk voedingsmiddel, zoolang niet van over
heidswege tegen vervalsching wordt gewaakt.
Sterk in zwang komt in de laatste jaren bij minder reële
fabrikanten het toevoegen van cacaoschillen in cacao, soms
m belangrijke hoeveelheden. Cacaoschillen moeten beschouwd
worden als een aan cacaopoeder vreemd bestanddeel. De
abrikant die zulks dus doet, is mijns inziens, strafbaar op
grond van artikel 330 van de Strafwet.
Het is dit jaar wel mogen gelukken in dezen chaos eenige
-gel maat te brengen. Het volgend jaar zal met kracht de
u het algemeen belang gestelde eischen worden doorgevoerd.
4
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48