49 Het onderzoek omvatte 1001 monsters, in 49 gevallen werd een waarschuwing gegeven, terwijl 148 partijen om verschil lende redenen aan de consumptie zijn onttrokken en vernietigd. Het onderzoek leerde, dat vervalschingen nog al eens voor kwamen en meer speciaal door enkele fabrikanten worden verricht. Onder de vervalschingen neemt het vermengen met meel (zetmeel) of sagosoorten en met cacaoschillen een aller eerste plaats in. De hoeveelheden toegevoegd zetmeel wisselde af tusschen 5 tot ongeveer 50 °/c en meer dan eens werd cacaopoeder aangetroffen welke voor meer dan de helft uit vreemd zetmeel bestond. De cacao verliest door een dergelijke rijke toevoeging van meel hare gangbare kleur, welke men door het ondermengen van kleurmiddelen tracht te herstellen. Als zoodanig worden gebruikt en zijn aangetroffen oker, I doodekop (ijzerroest), poeder van rood sandelhout, teerkleur- stoffen, enz. In het bijzonder meen ik de aandacht te moeten vestigen op den naam „poederchocolade" waaronder meestal allerlei minderwaardige mengsels van cacao met meel en schillen in den handel worden gebracht, welke geen aanbe veling verdienen zelfs niet al zijn de bussen, waarin deze waar verpakt is. nog zoo fraai en al spreekt het etiquetvan prima, superfine of fijne poederchocolade. Nu meene men niet, dat de prijs in nauw verband staat met de hoeveelheid toegevoegd meel, want het komt herhaal delijk voor dat met meel vervalschte cacao tegen den zelfden prijs, ja zelfs tegen vrij aanzienlijk hoogeren prijs verkocht wordt dan zuivere cacao. Wie dus mocht meenen, dat cacao gekocht tegen een hoogen prijs regelmatig een betere samenstelling heeft dan goedkoope cacao, zou bij het inzien van de onderzoekingslijsten aan den keuringsdienst tot geheel andere meening komen. Wel is waar heeft men naar mate een hoogere prijs voor een voedingsmiddel wordt besteed, minder kans op ver- valsching, doch zooals gezegd, een rechtstreeks verband tusschen prijs en werkelijke waarde van een voedingsmiddel bestaat niet. Dit geldt niet alleen voor cacao, maar in het algemeen voor elk voedingsmiddel, zoolang niet van over heidswege tegen vervalsching wordt gewaakt. Sterk in zwang komt in de laatste jaren bij minder reële fabrikanten het toevoegen van cacaoschillen in cacao, soms m belangrijke hoeveelheden. Cacaoschillen moeten beschouwd worden als een aan cacaopoeder vreemd bestanddeel. De abrikant die zulks dus doet, is mijns inziens, strafbaar op grond van artikel 330 van de Strafwet. Het is dit jaar wel mogen gelukken in dezen chaos eenige -gel maat te brengen. Het volgend jaar zal met kracht de u het algemeen belang gestelde eischen worden doorgevoerd. 4 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1234