48
50
In beide gevallen
XIV. Peekoffie en Cichore
179
187
173
243
238
216
211
203
167.5
225
219
203
4
5
6
1
2
3
Een andere niet geoorloofde handeling is te sterke ont
vetting van de cacaomassa. Een gehalte aan cacaovet. zooaJs
reeds meermalen hier is aangetroffen van 1416 °/0 en
minder, is beslist te laag. Deze handeling is gelijk te stellen
met het afroomen van melk.
Het ontvetten tot beneden een zekeren grens (25,5 is
dus als een strafbaar feit aan te merken.
Ik wil dit hoofdstuk niet eindigen zonder mede te deelen
dat in bussen cacao gemerkt J. Veen Co. Sneek, zwaar-
spaath werd aangetroffen tot een hoeveelheid van 10—12%,
terwijl eenige partijen in papier verpakte choeoladetabletten
met de opschriften „Veen’s Nationale Vanillechocolade Beste
qualiteit" en Reclametablet J Veen Co. Sneek” eveneens
onder toevoeging van 10 zwaarspaath waren bereid.
Al deze artikelen zijn afgekeurd en vernietigd.
werden 10 gram cacao in bewerking
genomen en was de destillatieduur 3 uur.
De beide methoden geven dus geen overeenstemmende
In 1905 zijn door de Bond van Nederlandsche ®chort’e
en Peekoffiefabrikanten in overleg met mijn ambtgenoot t
Rotterdam en mij eischen gesteld, betrekking hebbende P
het asch, zand en extractgehalte, waaraan peekoffie en cicho
Eenige pentosaanbepalingen werden in cacao verricht
volgens de methode B. Tollens en de methode Greshoff, met
het resultaat hieronder opgegeven.
resultaten bij de methode Tollens zijn de uitkomsten be
langrijk hooger dan bij die van Greshoff. Men werkt in beide
gevallen niet onder gelijke omstandigheden, immers bij
Tollens heeft het zoutzuur in de destillatiekolf nadat onge
veer 100 ccm zijn afgedestilleerd reeds een concentratie van
20 °/o, terwijl dit bij Greshoff eerst nadat 200 ccm zijn
overgegaan, bereikt wordt.
II I
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
No.
Greshoff.
II
Phloroglucide Phloroglucide
Tollens.
Phloroglucide
Gresshoff.
I w Phloroglucide
wo’ Tollens.