53 XVI. Snoepgoed. Chocoladesigaren waarvan de z.g. asch uit zinkwit bestaat, kwamen dit jaar, dank zij waarschijnlijk de groote opruiming, die verleden jaar van deze lekkernij heeft plaats gehad, niet voor. In de meeste gevallen blijkt de asch krijt te zijn. Van enkele, niet altijd de duurdere soorten, suiker. Waarom men als versnapering de kinderen in plaats van suiker, krijt geeft, is mij nog een raadsel. Is het louter winstbejag, en een andere reden kan ik mij moeilijk denken, dan acht ik deze handeling niet gewettigd. De hoeveelheid suiker noodig om een chocoladesigaar van de z.g. asch te voorzien, is in verband met den prijs gewoonlijk voor dergelijke artikelen besteed, te gering om op grond daarvan het gebruik van krijt als surro gaat van suiker in bescherming te willen nemen. Op de snoeptafel vindt men allerlei vaak op hoogst onsmakelijke wijze gekleurde artikelen. De kleur schijnt hier lokmiddel te zijn en de ervaring heeft den fabrikant wellicht geleerd, dat sterk opvallend gekleurde artikelen de meeste aftrek hebben. Over de namen, waaronder deze waren in den handel komen, zal ik niet uitwijden, ze zijn zoo talrijk, dat men mij dan misschien zou verwijten onvoldoende op de hoogte te zijn. Onder de bestanddeelen, waaruit snoepgoed bestaat zijn er vele, welke in een menschen- of kindermaag niet thuis hooren en het zou daarom aanbeveling verdienen, hetzij door overleg te plegen met fabrikanten in deze artikelen, hetzij door wettelijke voorschriften, vast te leggen, welke stoffen als geoorloofd, welke als ongeoorloofd in snoepgoed zijn te besphouwen. Door mij zijn in den laatsten tijd pogingen aangewend om conferenties met eenige fabrikanten van deze artikelen te verkrijgen. Veel neiging schijnen echter de heeren er niet toe te hebben. De hoofdbestanddeelen van snoepgoed zijn in den regel verschillende meelsoorten en massé (druivensuiker). Bleef het tot deze artikelen beperkt, dan zou er geen bezwaar bestaan het daaruit bereide snoepgoed in den handel toe te laten, doch daarnaast moeten verschillende andere stoffen dienst doen om de waar zoogenaamd smakelijk te maken. Als zoo danig dienen cacaodoppen, bedorven vruchten, beenkool of zwartsel, ijzerroest, krijt, lijm, dextrine, dubbelkoolzure soda, gips, paraffine, enz. enz., alle stoffen, welke men niet of slechts in geringe hoeveelheid moest gebruiken, terwijl saccharine en samengestelde aethers de middelen zijn om smaak en reuk aan de verkregen producten te brengen. Zoo werden dit jaar met het Sint Nicolaasfeest in verschil lende winkels suikerchocolade aangetroffen in den vorm van VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1238