53
XVI. Snoepgoed.
Chocoladesigaren waarvan de z.g. asch uit zinkwit bestaat,
kwamen dit jaar, dank zij waarschijnlijk de groote opruiming,
die verleden jaar van deze lekkernij heeft plaats gehad, niet voor.
In de meeste gevallen blijkt de asch krijt te zijn. Van
enkele, niet altijd de duurdere soorten, suiker. Waarom men
als versnapering de kinderen in plaats van suiker, krijt geeft,
is mij nog een raadsel. Is het louter winstbejag, en een
andere reden kan ik mij moeilijk denken, dan acht ik deze
handeling niet gewettigd. De hoeveelheid suiker noodig om
een chocoladesigaar van de z.g. asch te voorzien, is in verband
met den prijs gewoonlijk voor dergelijke artikelen besteed,
te gering om op grond daarvan het gebruik van krijt als surro
gaat van suiker in bescherming te willen nemen.
Op de snoeptafel vindt men allerlei vaak op hoogst
onsmakelijke wijze gekleurde artikelen. De kleur schijnt hier
lokmiddel te zijn en de ervaring heeft den fabrikant wellicht
geleerd, dat sterk opvallend gekleurde artikelen de meeste
aftrek hebben. Over de namen, waaronder deze waren in den
handel komen, zal ik niet uitwijden, ze zijn zoo talrijk, dat
men mij dan misschien zou verwijten onvoldoende op de
hoogte te zijn. Onder de bestanddeelen, waaruit snoepgoed
bestaat zijn er vele, welke in een menschen- of kindermaag
niet thuis hooren en het zou daarom aanbeveling verdienen,
hetzij door overleg te plegen met fabrikanten in deze artikelen,
hetzij door wettelijke voorschriften, vast te leggen, welke
stoffen als geoorloofd, welke als ongeoorloofd in snoepgoed
zijn te besphouwen. Door mij zijn in den laatsten tijd pogingen
aangewend om conferenties met eenige fabrikanten van deze
artikelen te verkrijgen. Veel neiging schijnen echter de heeren
er niet toe te hebben.
De hoofdbestanddeelen van snoepgoed zijn in den regel
verschillende meelsoorten en massé (druivensuiker). Bleef het
tot deze artikelen beperkt, dan zou er geen bezwaar bestaan
het daaruit bereide snoepgoed in den handel toe te laten,
doch daarnaast moeten verschillende andere stoffen dienst
doen om de waar zoogenaamd smakelijk te maken. Als zoo
danig dienen cacaodoppen, bedorven vruchten, beenkool of
zwartsel, ijzerroest, krijt, lijm, dextrine, dubbelkoolzure soda,
gips, paraffine, enz. enz., alle stoffen, welke men niet of
slechts in geringe hoeveelheid moest gebruiken, terwijl
saccharine en samengestelde aethers de middelen zijn om
smaak en reuk aan de verkregen producten te brengen.
Zoo werden dit jaar met het Sint Nicolaasfeest in verschil
lende winkels suikerchocolade aangetroffen in den vorm van
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48