48
proeven meen ik, dat het volgende is
genomen
7.21
8.14
9.80
12.23
7.12
8.04
9.71
12.22
28.4
28.4
28.6
29.2
5.20
6.18
7.75
10.18
5.29
6.16
7.85
1.97
1.97
2.00
2.05
In afwijking met vorige jaren is dit jaar het extractgehalte
bepaald in vacuo, waarbij tevens het resultaat der extract-
bepaling, zooals deze tot heden pleegde te worden verricht
in de tabel is opgeteekend. Het in vacuo gedroogde extract
blijkt 0.6—1.1 hooger, dan de uitkomst der gewone
extractbepaling. m.a.w. er schijnt bij de verhitting van bes
sensap op zand, puimsteenpoeder of dergelijk materiaal een
merkbare omzetting plaats te vinden, welke wel hoofdzake
lijk op rekening van de laevulose zal moeten worden gesteld.
Het is toch bekend, dat deze suikersoort zeer gemakkelijk
ontleedt vooral bij verwarming met verdunde zuren. Ter
nadere bevestiging van dit vermoeden zijn extractbepalingen
uitgevoerd met invertsuikeroplossingen in concentratie over
eenkomende met die van bessensap en welke verkregen
waren door koken van saccharose met citroenzuur In deze
invertsuikeroplossingen werd bepaald de hoeveelheid invert
suiker volgens Schoorl en volgens Soxhlet, alsook de hoeveel
heid citroenzuur en de aldus verkregen resultaten verge
leken met de uitkomsten der extractbepaling in vacuo en
bij verhitting. Op deze wijze werkende bleek de vacuum-
methode practisch geheel met de door analyse verkregen
uitkomsten overeen te komen.
Ziehier eenige voorbeelden
Uit de
gebleken.
dat de vacuum methode met het werkelijk extract
gehalte het best overeenstemt
dat alle andere methoden ter bepaling van het extract
gehalte lagere waarden geven dan de vacuum methode en
wel zoodanig, dat de langste droging de geringste waarde
bC6It.
c. dat bij geen der methoden, vacuum uitgezonderd,
constante cijfers te verwachten zijn, omdat de uitkomsten
a!hangen van de temperatuur en het extractgehalte.
55
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
1
3
4
6
6
Extract
vacuum.
Som
I 2 en 3 of 4.
I Citroenzuur
Zuurgraad. in
procenten,
2
Invertsuiker Invertsuiker
Soxhlet. Schoorl.