48 56 Wij krijgen dan: of 3.1 of 10.1 of 0.7 of 0.0149 13.9 rest (zijnde eiwit, kleurstof) 15.9 0.0035 0.0107 0.0007 Voor de practijk echter is een extractbepaling in vacuo te tijdroovend, zij eischt 3 a 4 dagen, zoodat een meer eenvoudige weg dient te worden gevolgd, al zijn de uitkomsten, dan ook iets minder nauwkeurig. Een bepaling van het extract langs indirecten weg verdient daarom aanbeveling en daarvoor komen in aanmerking de bepaling van het specifiek gewicht en van de brekingsindex. Zoo geven de drie laatste cijfers van soortelijk gewicht X 2.42 een cijfer, dat zeer goed overeenkomt met het in vacuum verkregen extract, eveneens het refractiecijfer opgenomen met de melkvetrefractometer vermenigvuldigd met 0,692. Voorts is nagegaan de invloed van elk der bestanddeelen op de brekingsindex van bessensap. Als gemiddelde samen stelling van onverdund sap kan worden aangenomen een zuurgraad 36 ccm N loog op 100 ccm sap 2.5 °/0 citroenzuureen gehalte aan invertsuiker 7.0 °/o; terwijl voor de refractie van de asch opgelost in 2 pCt. citroenzuur gemiddeld werd gevonden 3.3 schaaldeelen op de melkvet refractometer, voor een 2 pCt. citroenzuuroplossing het cijfer 2.6 werd afgelezen. 2.5 pCt. citroenzuur met een refractie 7 pCt. invertsuiker asch (3.3—2.6) Van de meeste der hier in de gemeente geleverde fabricates zijn bij verschillende winkeliers en grossiers monsters aan gekocht en onderzocht. Van de hieronder opgegeven firma’ zijn de gemiddelde waarden voor het extractgehalte de monsters opgegeven, de cijfers zijn ontleend aan monstei» van den nieuwen oogst d.w.z. monsters na de maan Augustus genomen (oogst 1909). VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 2.0 in schaaldeelen melkvet refractometer.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1909 | | pagina 1241