48
56
Wij krijgen dan:
of
3.1
of
10.1
of
0.7
of 0.0149
13.9
rest (zijnde eiwit, kleurstof)
15.9
0.0035
0.0107
0.0007
Voor de practijk echter is een extractbepaling in vacuo te
tijdroovend, zij eischt 3 a 4 dagen, zoodat een meer eenvoudige
weg dient te worden gevolgd, al zijn de uitkomsten, dan ook
iets minder nauwkeurig.
Een bepaling van het extract langs indirecten weg verdient
daarom aanbeveling en daarvoor komen in aanmerking de
bepaling van het specifiek gewicht en van de brekingsindex.
Zoo geven de drie laatste cijfers van soortelijk gewicht
X 2.42 een cijfer, dat zeer goed overeenkomt met het in
vacuum verkregen extract, eveneens het refractiecijfer
opgenomen met de melkvetrefractometer vermenigvuldigd
met 0,692.
Voorts is nagegaan de invloed van elk der bestanddeelen
op de brekingsindex van bessensap. Als gemiddelde samen
stelling van onverdund sap kan worden aangenomen een
zuurgraad 36 ccm N loog op 100 ccm sap 2.5 °/0
citroenzuureen gehalte aan invertsuiker 7.0 °/o; terwijl
voor de refractie van de asch opgelost in 2 pCt. citroenzuur
gemiddeld werd gevonden 3.3 schaaldeelen op de melkvet
refractometer, voor een 2 pCt. citroenzuuroplossing het cijfer
2.6 werd afgelezen.
2.5 pCt. citroenzuur met een refractie
7 pCt. invertsuiker
asch (3.3—2.6)
Van de meeste der hier in de gemeente geleverde fabricates
zijn bij verschillende winkeliers en grossiers monsters aan
gekocht en onderzocht. Van de hieronder opgegeven firma’
zijn de gemiddelde waarden voor het extractgehalte de
monsters opgegeven, de cijfers zijn ontleend aan monstei»
van den nieuwen oogst d.w.z. monsters na de maan
Augustus genomen (oogst 1909).
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
2.0
in
schaaldeelen
melkvet
refractometer.