67
XXIV, Alcoholvrije Dranken.
C. overeen-
tot tijd nog wel eens voor. Zoo werd nog onlangs een partij
raapolie gevonden met een specifiek gewicht 15° C 0.9226,
een joodgetal 159.6, een brekingsindex nD 25° C 75°
en een verzeepingsgetal 182.1.
Van een twaalftal hier ter stede aangetroffen alcoholvrije
wijnsoorten werd bepaaldhet alcoholgehalte en het gehalte
aan salicylzuur, terwyl tevens gelet werd op de aanwezig
heid van andere conserveermiddelen. Voorts werd nagegaan
of saccharine en kunstmatige zoetstoffen bij de bereiding
dezer dranken waren gebezigd.
Wat de hoeveelheid alcohol betreft zij vermeld, dat er
waren
2 monsters met een alcoholgehalte lager dan 0.1 gr. per 100 ccm.
3 tusschen 0.1-0 3 gr.
terwijl bij 4 monsters het alcoholgehalte schommelde tus
schen 12 gram en in één monster zelfs ruim 3 gr. alcohol
per 100 ccm werd aangetoond.
Ter nadere beoordeeling dezer cijfers zij meegedeeld, dat
lager bier 3 a 4 gr. alcohol per ccm bevat en dat in Zwitser
land de eisch aan alcoholvrije dranken gesteld, luidthet
soortelijk gewicht van het op gelijk volume gebracht destil
laat mag niet hooger zijn dan 0.9992 bij >'/I5°
komende met 0.42 gr. alcohol per 100 ccm.
Vijf der onderzochte monsters kunnen dus geen aanspraak
maken op den naam „alcoholvrije drank”.
Voorts valt aan te teekenen, dat ook aan deze producten
vaak op onoordeelkundige wijze conserveermiddelen worden
toegevoegd. Een bessenwijn bevatte 1280 en 1640 mgr. salicyl-
zuur per liter; deze wijn is uit den handel verwijderd, terwijl
andere fabrikanten, die hoewel in mindere mate eveneens te
groote hoeveelheden van dit conserveermiddel gebruikten, er
°P zijn gewezen, dat mijnerzijds hiermede op den duur geen
vrede zou worden genomen.
Kunstmatig gekleurd waren acht van de elf onderzochte
monsters, m. a. w. vruchtenwijnen waren het niet en de
Vjketteering heeft dus ten doel het publiek te misleiden.
ten monster was zoetgemaakt door saccharine.
Het heeft mij dit jaar aan tijd ontbroken in deze mis
standen een in het belang der consumenten afdoende ver-
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48
n n n n 0.3-0.4 gT.