8
uitgebreid onderzoek onderworpen, met de bedoeling een
duidelijk beeld te krijgen van de samenstelling van onver-
valschte melk en van de onderlinge verhouding waarin
verschillende bestanddeelen in melk voorkomen. Dergelijke
controle onderzoekingen hebben tevens het nut, de eigen
schappen te leeren kennen van melk van gezond vee.
Immers het is in de laatste jaren bekend geworden, dat
ziektetoestanden by het vee zich vaak afspiegelen in de
samenstelling der melk, zoodat een grondige kennis van
de eigenschappen van normale melk van groot belang is,
ter beoordeeling van het handelsprodukt.
Een overzicht dezer onderzoekingen is in een tweetal
tabellen neergelegd; in de eerste tabel zijn de minima, ge
middelde en maxima van elke maand aangegeven, in de
tweede tabel zijn de resultaten der maandelijksche meer uit
voerige analysen opgeteekend.
Ter toelichting dient, dat het serum verkregen is volgens
de methode in het jaarverslag over 1909 beschreven (d. w. z.
door sterilisatie en dat de chloorbepaling is verricht volgens
de in datzelfde verslag aangegeven combinatiemethode,
welke in de praktijk beter bevalt dan die, uitgevoerd in
melkasch, verkregen door indampen en gloeien van melk
onder toevoegen van kalkmelk.
Voor het eerst is in de tabel opgenomen de hoeveelheid
melksuiker, welke correspondeert met 100 mgr. chloor per
100 gram melk. Het is toch bekend, dat melk, van aan
nierziekten lijdende, koeien, vaak gekenmerkt is door een
laag gehalte aan melksuiker en een hoog gehalte aan chloor
Het kan daarom misschien van nut zijn, na te gaan welke
de verhouding tusschen deze bestanddeelen is in normale
koemelk.
In aansluiting aan hetgeen dienaangaande het vorig
jaar is meegedeeld, zij vermeld, dat als gemiddeld kaasstof-
gehalte (methode Hoppe-Seyler) dit jaar by de contröle
melk werd gevonden 2.44% (2.34% in 1909), het hoogste
cijfer was 2.57%, het laagste 2.25%.
48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.