l I 0 ■c SS I lï p I I I I f I 1 L l JI I I I L L i ■7- lij t I 4 w r CONTROLE MEIBeR DE MAANDEN. B. JE s 3.26 J r L' k O Blijkt de melk by dit samenstelling of >rdt nagega 11 ’i r t» I 0.88 I 0.97 Regelmatig worden door keurmeesters in verschillende wijken der stad monsters melk, ter hoeveelheid van een halve Liter, zoowel op straat als in winkels genomen. Van deze monsters worden op het laboratorium bepaald: zuur graad, soortelijk gewicht, vet, katalasecyfer en leucocyten- sediment volgens Trommsdorff, terwijl tevens gelet wordt op de reinheid der melk. Uit de verkregen ejjfers worden berekend: droogrest, vetvrije droogrest en vetgehalte der droogrest en op grond van deze gegevens de melk verklaard als deugdelijk of verdacht. In het laatste geval wordt het monster aan een meer uitgebreid onderzoek onderworpen, waartoe al naar omstandigheden behooren: bepaling van droogrest, eiwit, melksuiker, vriespunt, soortelyk gewicht en brekingsindex een tweede contröle, van melk uitsluitend op deugdelijken Werkende volgens dit stelsel, werden in het geheel onder zocht 2308 monsters handelsmelk, waarvan 693 van melkverkoopers aan huis, 769 van melkverkoopers op straat, 369 van melkveehouders by levering aan slijters, 117 van melkveehouders by invoer in de gemeente, 360 stal- of weidemonsters. Van dit jaar is daarnaast ingevoerd n.l. een onderzoek toestand. van serum, sulfaatasch, chloor, enz. verder onderzoek te zijn ondeugdelyk van te verkeeren in ondeugdelyken toestand, dan wordt nagegaan door het nemen van monsters bij levering aan den slijter, zoo noodig door stal- of weidemonsters, wat als oorzaak der ondeugdelijkheid moet worden aangemerkt en al naar omstandigheden gehandeld. MAAND. Handelsmelk. Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December 1.05 0.96 105 0.94 0.94 10 48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 0.39 0.48 0.45 0.44 0.51 0.45 0.36 0.37 0.57 0.41 0.47 0.55 6.4 6.4 6.8 6.8 6.4 6.6 5.8 6.4 6.4 7.4 7.0 6.8 r 50.2 48.5 53.4 51.1 46.2 45.2 40.9 45.1 49.7 43.9 43.7 43.3 3.27 3.39 3.15 3.40 3.14 3.05 3.18 3.33 3.23 3.31 3.39 11.65 11.36 11.39 12.02 11.76 11.72 z G) z ?4 .SS .67 Q d cn i F Q 2 ai GD d 0.561 i 0.566 0.559 0.567 0.563 0.562 0.561 0.563 0.554 0.561 1.6 1.6 1.7 1.2 1.18 1.3 1.7 1.1 1.5 1.6 1.7 1.3 0.35 0.29 i 0.23 0.36 0.36 0.31 0.44 0.55 0.32 0.38 0.32 0.34 i> 3.35 3.30 3.40 3.20 3.55 3.45 3.60 3.35 3.20 3.40 3.12 3.20 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48 0.90 0.88 0.89 0.89 0.92 0.90 0.91 0.92 0.90 0.87 2.53 2.57 2.47 2.46 2.53 2.38 2.25 2.26 2.44 2.44 2.52 2.49 I 0.564 99.6 104.0 81.0 92.0 105.5 102.6 112.9 100.2 95.8 110.6 105.9 110.7 27.4 5' 27.1 5' 27.7 5' 27.0 29.7 5' 28.1 5' 31.7 5'! 29.5 5' 28.1 5'1 28.3 5' 26.5 4'1 27.3 5'1 8.85 J 8.90 8.85 I 8.74 I j 8.76 I i 8.29 8.05 8.01 8.19 8.62 8.64 8.52 1.02 0.97 1.7 j 1.08 0.98 I 1.04 i 1.10 1.0327 1 0288 1.3434^ 12.20 1.0330 1.0292 1.3432 12.20 1.0325 1.0289 1.3433 11.25 1.0322 1.0284 1.3433 11.94 1.0322 1.0283 1.3432 12.31 1.0310 1.0276 1.3430 11.74 1.0300 1.0273 1.3431 1.0300 1.0272 1.3430 1.0307 1.0276 1.3429 1.0317 1.0278 1.3429 1.0319 1.0275 1.3430 1.0319 1.0276 1.3429 I

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1352