Ill
23
III. Gepasteuriseerde melk.
•JAAR.
1908
110
35.4
39
1909
121
14.0
17
1910
213
10.3
22
1
De enzymreacties wezen op rauwe melk.
Op grond van het chemisch onderzoek kunnen alle monsters
als deugdelijk van samenstelling worden aangemerkt.
Het aantal bacteriën is by deze melken niet regelmatig
lager dan 100.000 per ccm., vooral de melk der boerderij
„Uilennest” en die der melkinrichting „de Landbouw” wijkt
in dit opzicht eenige malen sterk af. Over het algemeen
kon, dunkt my, wel wat meer zorg aan deze melken worden
besteed, zoo ook aan de melk „Rustoord”, welke van deze
drie soorten in den regel wel het geringste aantal bacteriën
bevat, doch niet altijd blijkens de uitkomsten der tellingen
met dezelfde zorg wordt gewonnen en behandeld.
Deze melken zyn dus niet op één lyn te stellen met
modelmelk.
Aantal monsters
bacteriologisch
onderzoek.
In ondeugdelyken
toestand verkeerende
monsters in
procent.
De controle op de als gepasteuriseerde melk in den handel
komende melkpraeparaten. heeft wederom regelmatig plaats
gehad. Ofschoon niet alle monsters, welke ter onderzoek
kwamen, aan de eischen voldoen die men daaraan mag
stellen, toch levert een regelmatige controle het voordeel
op, dat de producten sinds de oprichting van den dienst
een merkbare verbetering hebben ondergaan, hetgeen uit
het volgende overzicht duidelyk blijkt.
Hieronder volgt een overzicht der resultaten dit jaar ver
kregen. Het aantal micro-organismen is verkregen, door
tellen der kolonies, welke zich na 7 dagen op alcalische
weigelatine bij 22° C. hadden ontwikkeld.
Hiervan in
ondeugdelijken
toestand v. bacterio-
logisch onderzoek, i
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 48