48
p
i
48
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
VII. Yoghurt.
HERKOMST.
Prijs25 cent
per >/4 Liter.
„Berkendael”
Loosduinen.
83.1
88.3
83.6
5.01
5.55
5.40
1.38
1.63
1.67
7.67
5.34 I
6.91
5.75
6.65
6.62
7.27
6.41
7.15
6.39
5.75
6.15
6.21
5.21
5.93 I
85.2 i
76.4 i
93.6
19.51
19.57
22.17
1.77
1.55
1.68
■5
„Neerlandia”
’s-Gravenhage.
Prijs15 cent
per 150 ccm.
22.55
19.65
21.32
Yoghurt, een in Turkije en Bulgarije gewild voedings
middel, dat in de laatste jaren ook hier te lande meer en
meer schijnt te worden gebruikt, wordt verkregen door
ongeveer tot de helft ingedampte melk of ook door melk als
zoodanig, te behandelen met een melkzuurferment „Maya”.
Volgens onderzoekingen van prof. Beyerinck, bevat maya
als wezenlijk bestanddeel melkzuurbacteriën, en wel twee
soorten, een lactococcus en een lactobacillus. Volgens
Bertrand en Weismuller oefent het yoghurtferment hoofd
zakelijk invloed uit op de melksuiker, terwijl de kaasstof
voor een klein gedeelte wordt opgelost en de inwerking op
het vet, welke uiterst gering is, in verzeeping zou bestaan.
Van beteekenis is dus hoofdzakelijk de ontleding van de
melksuiker tot melkzuur, welk zuur allicht tot een hoeveel
heid van 25 gr. per Liter zou kunnen stijgen.
Het scheen mij van belang, van eenige dezer fabricaten,
welke hier regelmatig in den handel voorkomen, de eigen
schappen na te gaan. Als bereiders van Y’oghurt deden zich
een vijftal fabrikanten kennen. Van elke fabriek zijn een
drietal monsters onderzocht, met de resultaten, welke voor
belangstellenden hieronder volgen.
Sp.
Q
55