48 p i 48 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. VII. Yoghurt. HERKOMST. Prijs25 cent per >/4 Liter. „Berkendael” Loosduinen. 83.1 88.3 83.6 5.01 5.55 5.40 1.38 1.63 1.67 7.67 5.34 I 6.91 5.75 6.65 6.62 7.27 6.41 7.15 6.39 5.75 6.15 6.21 5.21 5.93 I 85.2 i 76.4 i 93.6 19.51 19.57 22.17 1.77 1.55 1.68 ■5 „Neerlandia” ’s-Gravenhage. Prijs15 cent per 150 ccm. 22.55 19.65 21.32 Yoghurt, een in Turkije en Bulgarije gewild voedings middel, dat in de laatste jaren ook hier te lande meer en meer schijnt te worden gebruikt, wordt verkregen door ongeveer tot de helft ingedampte melk of ook door melk als zoodanig, te behandelen met een melkzuurferment „Maya”. Volgens onderzoekingen van prof. Beyerinck, bevat maya als wezenlijk bestanddeel melkzuurbacteriën, en wel twee soorten, een lactococcus en een lactobacillus. Volgens Bertrand en Weismuller oefent het yoghurtferment hoofd zakelijk invloed uit op de melksuiker, terwijl de kaasstof voor een klein gedeelte wordt opgelost en de inwerking op het vet, welke uiterst gering is, in verzeeping zou bestaan. Van beteekenis is dus hoofdzakelijk de ontleding van de melksuiker tot melkzuur, welk zuur allicht tot een hoeveel heid van 25 gr. per Liter zou kunnen stijgen. Het scheen mij van belang, van eenige dezer fabricaten, welke hier regelmatig in den handel voorkomen, de eigen schappen na te gaan. Als bereiders van Y’oghurt deden zich een vijftal fabrikanten kennen. Van elke fabriek zijn een drietal monsters onderzocht, met de resultaten, welke voor belangstellenden hieronder volgen. Sp. Q 55

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1389