48
51
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Onderzoek van karnemelk.
9,
Voorts is gebleken, dat de uitersten der voor het soortelijk
gewicht en de refractie van het sterilisatieserum gevonden
waarden verder uiteen liggen dan die van het vriespunt,
zoodat deze grootheden eerst in de tweede plaats ter beoordee-
ling van vervalsching van melk kunnen dienen.
Het soortelijk-gewicht schommelde tusschen 1.0240 en
1.0307. De brekingsindex tusschen 1.34201.3438. Het lage
specifieke gewicht gelijk: 1.0240 is gevonden bij mengmelk
van twee koeien, waarvan het vriespunt 0,562° C. was.
Een beoordeeling van de voedingswaarde van karnemelk,
welke waarde hoofdzakelyk is af te leiden uit het gehalte
aan vetvrije droogrest eischt nog altijd een vrij tjjdroovend
onderzoek. Terwijl men bij volle melk zich omtrent de
deugdelijkheid van samenstelling een zeer betrouwbaar beeld
kan vormen door de bepaling van het specifiek gewicht en
het vet om hieruit, aan de hand van bestaande formules met
vrij groote nauwkeurigheid de droogrest, vetvrije droogrest
en andere cijfers, noodig ter beoordeeling van het product,
te bereken efi. is dit by karnemelk niet zoo eenvoudig. Ook
het onderzoek van afgeroomde melk waartoe men in de
practyk in de lactodensimeter reeds een goed hulpmiddel
heeft, kost weinig of geen moeite. Anders is het echter gesteld
met het onderzoek van karnemelk, hiertoe dient naast de
bepaling van het vet te worden uitgevoerd een bepaling
van de droogrest en juist deze bepalingen nemen in labora
toria waar men regelmatig een groot aantal van dit soort
onderzoekingen moet verrichten veel tijd in beslag. Zoo
werden in den loop van dit jaar aan den dienst alhier
ongeveer 600 monsters karnemelk onderzocht, bedenkt men
nu, dat voor elke droogrestbepaling drie wegingen noodig
zijn en dat iedere analyse in duplo wordt verricht, dan
moesten dus ongeveer 4000 wegingen ter beoordeeling der
bemonsterde karnemelk worden uitgevoerd. Het lag dus wel
voor de hand naar een meer eenvoudige methode te zoeken.
Wel is waar, kan men uit de bepaling van het soortelyk
gewicht van het serum of uit de brekingsindex dezer vloei
stof zich binnen zekere grenzen een oordeel vormen over de
waarde der karnemelk, maar een direct verband tusschen
deze cyfers en het cijfer der vetvrije droogrest bestaat niet,
daargelaten nog, dat men in dat geval rekening dient te
houden met de vraag, of de karnemelk uit onverwarmde dan
wel uit verwarmde grondstoffen is bereid geworden.