48 51 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Onderzoek van karnemelk. 9, Voorts is gebleken, dat de uitersten der voor het soortelijk gewicht en de refractie van het sterilisatieserum gevonden waarden verder uiteen liggen dan die van het vriespunt, zoodat deze grootheden eerst in de tweede plaats ter beoordee- ling van vervalsching van melk kunnen dienen. Het soortelijk-gewicht schommelde tusschen 1.0240 en 1.0307. De brekingsindex tusschen 1.34201.3438. Het lage specifieke gewicht gelijk: 1.0240 is gevonden bij mengmelk van twee koeien, waarvan het vriespunt 0,562° C. was. Een beoordeeling van de voedingswaarde van karnemelk, welke waarde hoofdzakelyk is af te leiden uit het gehalte aan vetvrije droogrest eischt nog altijd een vrij tjjdroovend onderzoek. Terwijl men bij volle melk zich omtrent de deugdelijkheid van samenstelling een zeer betrouwbaar beeld kan vormen door de bepaling van het specifiek gewicht en het vet om hieruit, aan de hand van bestaande formules met vrij groote nauwkeurigheid de droogrest, vetvrije droogrest en andere cijfers, noodig ter beoordeeling van het product, te bereken efi. is dit by karnemelk niet zoo eenvoudig. Ook het onderzoek van afgeroomde melk waartoe men in de practyk in de lactodensimeter reeds een goed hulpmiddel heeft, kost weinig of geen moeite. Anders is het echter gesteld met het onderzoek van karnemelk, hiertoe dient naast de bepaling van het vet te worden uitgevoerd een bepaling van de droogrest en juist deze bepalingen nemen in labora toria waar men regelmatig een groot aantal van dit soort onderzoekingen moet verrichten veel tijd in beslag. Zoo werden in den loop van dit jaar aan den dienst alhier ongeveer 600 monsters karnemelk onderzocht, bedenkt men nu, dat voor elke droogrestbepaling drie wegingen noodig zijn en dat iedere analyse in duplo wordt verricht, dan moesten dus ongeveer 4000 wegingen ter beoordeeling der bemonsterde karnemelk worden uitgevoerd. Het lag dus wel voor de hand naar een meer eenvoudige methode te zoeken. Wel is waar, kan men uit de bepaling van het soortelyk gewicht van het serum of uit de brekingsindex dezer vloei stof zich binnen zekere grenzen een oordeel vormen over de waarde der karnemelk, maar een direct verband tusschen deze cyfers en het cijfer der vetvrije droogrest bestaat niet, daargelaten nog, dat men in dat geval rekening dient te houden met de vraag, of de karnemelk uit onverwarmde dan wel uit verwarmde grondstoffen is bereid geworden.

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1392