48
1.0310
1.0311
1.0300
1.0309
1.0310
1.0301
1.0298
1.0296
1.0285
1.0323
1.0321
1.0310
1.0317
1.0316
1.0301
53
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
8. G. van karnemelk
waar by per 100 ccm. 1 ccm.
ammonia S. G. 0.900
15° C.
S. G. van karnemelk
waarby per 100 ccm. 2 ccm.
ammonia S. G. 0.900
lö° C.
S. G. karnemelk
15° C.
werd bekort, werd zonder inachtneming van den zuurgraad
bij elke 100 ccm. karnemelk, 1 ccm. ammonia S.G. ongeveer
„lende vloeistof */4 minuut geschud.
Door behandeling van 300 ccm. karnemelk met 3 ccm.
ammonia wordt in den regel binnen een uur een vloeistof
en het schijnt zelfs dat hoeveelheden tot 5 a 6 ccm. ammonia
van ongeveer 30 pCt. geen invloed hebben op het oor
spronkelijk soortelijk gewicht der karnemelk. Eerst bij toe
voeging van grootere hoeveelheden b.v. van 10 ccm. ammonia
wordt het soortelijk gewicht merkbaar lager.
Ter verklaring van dit verschijnsel werd het soortelijk
gewicht bepaald van een melkzuuroplossing (in zuurgraad
overeenkomende met die van karnemelk) van 0.721 pCt. en
gevonden 1.0019, terwijl na neutralistie met ammonia werd
gevonden: 1.0028.
Het toevoegen van ammonia veroorzaakt een daling van
het soortelijk gewicht, welke practisch zoo men binnen zekere
grenzen blijft, wordt geneutraliseerd door een verhooging
van het specifieke gewicht te weeg gebracht door de vorming
van ammoniumlactaat.
De eerste proeven werden genomen met 10 N. ammonia
en hiervan zooveel cM3. toegevoegd, dat een zuurgraad
o verbleef, ongeveer overeenkomende met die van melk.
De tijd echter noodig tot het verkrijgen van een op melk
gelijkende vloeistof duurde in enkele gevallen te lang (soms
1224 uur) en aangezien gebleken was, dat het toevoegen
van meer ammonia op het soortelijk gewicht practisch geen
invloed had, terwijl de operatie zelf daardoor aanmerkelijk
1
bij elke 100 i
0.910 gevoegd