48 1.0310 1.0311 1.0300 1.0309 1.0310 1.0301 1.0298 1.0296 1.0285 1.0323 1.0321 1.0310 1.0317 1.0316 1.0301 53 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. 8. G. van karnemelk waar by per 100 ccm. 1 ccm. ammonia S. G. 0.900 15° C. S. G. van karnemelk waarby per 100 ccm. 2 ccm. ammonia S. G. 0.900 lö° C. S. G. karnemelk 15° C. werd bekort, werd zonder inachtneming van den zuurgraad bij elke 100 ccm. karnemelk, 1 ccm. ammonia S.G. ongeveer „lende vloeistof */4 minuut geschud. Door behandeling van 300 ccm. karnemelk met 3 ccm. ammonia wordt in den regel binnen een uur een vloeistof en het schijnt zelfs dat hoeveelheden tot 5 a 6 ccm. ammonia van ongeveer 30 pCt. geen invloed hebben op het oor spronkelijk soortelijk gewicht der karnemelk. Eerst bij toe voeging van grootere hoeveelheden b.v. van 10 ccm. ammonia wordt het soortelijk gewicht merkbaar lager. Ter verklaring van dit verschijnsel werd het soortelijk gewicht bepaald van een melkzuuroplossing (in zuurgraad overeenkomende met die van karnemelk) van 0.721 pCt. en gevonden 1.0019, terwijl na neutralistie met ammonia werd gevonden: 1.0028. Het toevoegen van ammonia veroorzaakt een daling van het soortelijk gewicht, welke practisch zoo men binnen zekere grenzen blijft, wordt geneutraliseerd door een verhooging van het specifieke gewicht te weeg gebracht door de vorming van ammoniumlactaat. De eerste proeven werden genomen met 10 N. ammonia en hiervan zooveel cM3. toegevoegd, dat een zuurgraad o verbleef, ongeveer overeenkomende met die van melk. De tijd echter noodig tot het verkrijgen van een op melk gelijkende vloeistof duurde in enkele gevallen te lang (soms 1224 uur) en aangezien gebleken was, dat het toevoegen van meer ammonia op het soortelijk gewicht practisch geen invloed had, terwijl de operatie zelf daardoor aanmerkelijk 1 bij elke 100 i 0.910 gevoegd

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1394