l
t
I
48
I 0.55
0.30
0.80
0.00
0.90
0.50
0.20
0.00
0.80
0.80
0.75
9.67
7.80
7.26
7.76
8.59
8.26
1.0295 I
1.0306 j
1.0300 i
1.0292
1.0252
1.0273
7.85
8.80
8.29
8.07
8.42
9.85
8.08
8.21
8.29
9.91
7.99
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
8.33
7.44
7.94
8.80
8.46 i
8.01
8.09
8.30
8.17
8.55
8.41
7.88
1.0300
1.0317
1.0281
1.0296
1.0297
1.0308
1.0303
1.0294
1.0249
1.0269
1.0304
1.0263
1.0298
1.0302
1.0290
1.0290
8.61 i
8.48 i
8.36
8.47 I
8.87
8.70
8.08
y
i 40.0
1
54
VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN.
Vet pCt.
S. G.
No.
Codex.
1.0301
karne
melk.
Droogrest
berekend
8.27
8.34
8.11
8. G.
karnemelk
met
ammonia
15° C.
verkregen welke, wat haar uiterlyk betreft op melk gely'kt
en welke op gelijke wijze kan worden onderzocht. Men
bepaalt nl. van de verkregen vloeistof het soortelyk gewicht
met de laetodensimeter en het vet volgens Gerber. Het bleek
echter, dat de met behulp der gewichtsanalytische methode
verkregen droogrest gewoonlyk iets hooger was, dan die
berekend met behulp der codex alimentaires formule, maar
dat zij daarentegen vrij nauwkeurig klopte met de berekende
droogrest volgens de vergelijking van Fleischmann. Uit
een vrij groot aantal analysen werd als gemiddeld cijfer
voor het specifiek gewicht der vetvrije droogrest van karne
melk gevonden, de waarde1.599, een cijfer overeenkomende
met dat door Fleischman (1.60) voor melk aangegeven, reden
waarom voor karnemelk de formule van Fleischman zonder
wijziging kan worden overgenomen. Het ligt ook voor de
hand, dat bij de omzetting van volle melk in karnemelk
het soortelyk gewicht der vetvrije droogrest daalt.
In den laatsten tijd wordt deze methode hier in het groot
met succes toegepast.
Tot slot mogen hier de resultaten volgen van eenige der
uitgevoerde onderzoekingen, waaruit naar ik meen voldoende
de betrouwbaarheid der methode blijkt.
karne
melk
met
i N3N
8.48
8.55
38.4
i 40.8
36.8
38.4
37.6
i 37.2 i
38.0
39.6
34.0
34.0
39.2
35.6
34.0
39.6
34.0
j karnemelk j
15° C.
0.60
0.30
0.85
0.60
0.90
0.55
0.20
0.55
0.80
0.75
0.75
1.35
I 0.40
0.40
2.00
0.40
§2
I
S ?- lFleisch-|
O'® i mann.
8.38
8.77
8.56
i 8.08
8.32 8.33 8.13
7.44 i 7.44