l t I 48 I 0.55 0.30 0.80 0.00 0.90 0.50 0.20 0.00 0.80 0.80 0.75 9.67 7.80 7.26 7.76 8.59 8.26 1.0295 I 1.0306 j 1.0300 i 1.0292 1.0252 1.0273 7.85 8.80 8.29 8.07 8.42 9.85 8.08 8.21 8.29 9.91 7.99 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 8.33 7.44 7.94 8.80 8.46 i 8.01 8.09 8.30 8.17 8.55 8.41 7.88 1.0300 1.0317 1.0281 1.0296 1.0297 1.0308 1.0303 1.0294 1.0249 1.0269 1.0304 1.0263 1.0298 1.0302 1.0290 1.0290 8.61 i 8.48 i 8.36 8.47 I 8.87 8.70 8.08 y i 40.0 1 54 VERSLAG KEURINGSDIENST VAN EET- EN DRINKWAREN. Vet pCt. S. G. No. Codex. 1.0301 karne melk. Droogrest berekend 8.27 8.34 8.11 8. G. karnemelk met ammonia 15° C. verkregen welke, wat haar uiterlyk betreft op melk gely'kt en welke op gelijke wijze kan worden onderzocht. Men bepaalt nl. van de verkregen vloeistof het soortelyk gewicht met de laetodensimeter en het vet volgens Gerber. Het bleek echter, dat de met behulp der gewichtsanalytische methode verkregen droogrest gewoonlyk iets hooger was, dan die berekend met behulp der codex alimentaires formule, maar dat zij daarentegen vrij nauwkeurig klopte met de berekende droogrest volgens de vergelijking van Fleischmann. Uit een vrij groot aantal analysen werd als gemiddeld cijfer voor het specifiek gewicht der vetvrije droogrest van karne melk gevonden, de waarde1.599, een cijfer overeenkomende met dat door Fleischman (1.60) voor melk aangegeven, reden waarom voor karnemelk de formule van Fleischman zonder wijziging kan worden overgenomen. Het ligt ook voor de hand, dat bij de omzetting van volle melk in karnemelk het soortelyk gewicht der vetvrije droogrest daalt. In den laatsten tijd wordt deze methode hier in het groot met succes toegepast. Tot slot mogen hier de resultaten volgen van eenige der uitgevoerde onderzoekingen, waaruit naar ik meen voldoende de betrouwbaarheid der methode blijkt. karne melk met i N3N 8.48 8.55 38.4 i 40.8 36.8 38.4 37.6 i 37.2 i 38.0 39.6 34.0 34.0 39.2 35.6 34.0 39.6 34.0 j karnemelk j 15° C. 0.60 0.30 0.85 0.60 0.90 0.55 0.20 0.55 0.80 0.75 0.75 1.35 I 0.40 0.40 2.00 0.40 §2 I S ?- lFleisch-| O'® i mann. 8.38 8.77 8.56 i 8.08 8.32 8.33 8.13 7.44 i 7.44

Gedigitaliseerde gedrukte materialen Haags Gemeentearchief

Jaarverslagen gemeente Den Haag | 1910 | | pagina 1395